Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V Košiciach pribudne Univerzitná veterinárna nemocnica

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Projekt sa začal realizovať v júli 2013, samotná budova Univerzitnej veterinárnej nemocnice bola postavená v priebehu roka 2015.

Košice 15. februára (TASR) - K doterajším pracoviskám Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach pribudne nová Univerzitná veterinárna nemocnica. Slávnostne ju otvoria v piatok 24. februára 2017.

"Vysokošpecializovaná nemocnica, ktorá je ako jediná na Slovensku vybavená napríklad unikátnymi inkubátormi pre malé zvieratá či špeciálnym laminárnym boxom na prípravu liekov pre onkologických pacientov, výrazne prispeje k zlepšeniu kvality výučby našich i zahraničných študentov i dostupnosti služieb pre našich klientov," priblížila kancelárka Ľudmila Kundríková.

Nemocnica je súčasťou Medicínskeho univerzitného vedeckého parku MediPark Košice. Projekt MediPark bol financovaný cez operačný program výskum a vývoj prostredníctvom riadiaceho orgánu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Realizovala ho Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach ako hlavný partner a partneri UVLF v Košiciach, Technická univerzita v Košiciach a Neurobiologický ústav SAV v Košiciach.

Projekt sa začal realizovať v júli 2013, samotná budova Univerzitnej veterinárnej nemocnice bola postavená v priebehu roka 2015. "V nasledujúcom období bola budova vybavená zdravotníckou technológiou a ostatným zariadením a vybavením. Celkové náklady na realizáciu stavby, zdravotnícku technológiu, IKT, zariadenie a vybavenie dosiahli výšku takmer 7.000.000 eur. Finančné krytie výstavby bolo realizované v rámci projektu Medicínsky univerzitný vedecký park v Košiciach - MediPark Košice, z Európskeho fondu regionálneho rozvoja," vysvetlila Kundríková.

UVLF v Košiciach je podľa jej slov už od svojho založenia v roku 1949 prvou a jedinou vysokou školou pre veterinárske vzdelávanie a jednou z dvoch poskytujúcich štúdium farmácie. "Celé desaťročia budovania pôvodne Vysokej školy veterinárskej v Košiciach boli naplnené náročnou prácou, lebo ústavy a kliniky novozaloženej školy bolo treba budovať priestorovo, materiálno-technicky i personálne," uviedla Kundríková.

Univerzita má viac ako 2000 študentov, z toho vyše 250 študentov zo zahraničia, ktorí už od roku 1991 prichádzajú na univerzitu študovať veterinárnu medicínu v anglickom jazyku najmä z Nórska, Švédska, Írska, Veľkej Británie, Grécka, Cypru, Malty, Islandu, Izraela, Rakúska, Fínska, Francúzska, Kanady, Hongkongu i USA.

Od apríla 2016 je UVLF plným členom Európskej asociácie univerzít EUA a Európskej asociácie farmaceutických fakúlt EAFP.