Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

V Košiciach sa dnes vzdelávali cirkevní hudobníci

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Zúčastnilo sa ho viac ako 60 ľudí, ktorí sa venujú cirkevnej hudbe z Košickej arcidiecézy.

Košice 18. marca (TASR) – Témou dnešného stretnutia, ktoré pripravilo Fórum cirkevných hudobníkov v spolupráci s Centrom spirituality Východ-Západ Michala Lacka v Košiciach pre organistov, bola hudobná stránka liturgie posviacky kostola a vysluhovania sviatosti birmovania. Podujatie sa konalo v rámci seminárov liturgickej hudby v praxi. Zúčastnilo sa ho viac ako 60 ľudí, ktorí sa venujú cirkevnej hudbe z Košickej arcidiecézy.

Rímskokatolícky kňaz a zároveň hudobník Ján Veľbacký tvrdí, že o kurzy je veľký záujem. "Číslo počtu účastníkov, ktorí sa schádzajú na seminároch, hovorí samo o sebe. Vyhľadávajú možnosti sa zdokonaľovať, prehĺbiť sa v jednotlivých témach, spoznať lepšie cirkevné normy a rubriky. Takisto vyhľadávajú a stále túžia po nových skladbách, čiže si chcú doplniť a obohatiť repertoár, aby priniesli niečo nové," priblížil.

Liturgia je podľa košického arcibiskupa Bernarda Bobera vrcholom toho, čo môže človek ponúknuť Bohu, alebo čo dostal človek a cirkev od Boha, aby sa vedel k nemu priblížiť. Jej vývoj bol na západe i východe od začiatku. Liturgické spevy boli v určitom čase nahradené ľudovým spevom. K tomu prispeli aj kantori, ktorí začínali spievať a nacvičovali ľudí.

"Máme v niektorých prípadoch aj takých ľudí, ktorí sú samoukovia, a preto je potrebné zvolať práve tých tvorcov liturgie, a to je kňaz, ktorý by mal naozaj spievať a dobre zaspievať, už aké kapacity má, akú schopnosť jeho hlasivky vydajú, tak to je v poriadku. Potom aj kantor, ktorý je druhou osoba pri liturgii. Kantor by nemal mať len vzdelanie, dajme tomu hudobné, ale mal by mať aj toho liturgického ducha, hrať a spievať so srdcom," dodal arcibiskup.

Fórum cirkevných hudobníkov je inštitút zameraný na aplikáciu cirkevných dokumentov a noriem liturgickej a sakrálnej hudby do praxe. Hlavnou úlohou fóra je vzdelávanie, publikačno-umelecká činnosť a kontinuálna formácia chrámových hudobníkov a pastoračných asistentov pôsobiacich vo farských spoločenstvách, rehoľných komunitách, a to prostredníctvom seminárov, workshopov a odborných prednášok.