Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Košický kraj

V Košiciach sa skončil festival Mesiac autorského čítania

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dano Veselský

Riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná je z týmto ročníkom spokojná.

Košice 4. augusta (TASR) - V Knižnici pre mládež mesta Košice sa vo štvrtok (3.8.) skončil siedmy ročník festivalu Mesiac autorského čítania 2017. Na podujatí sa zúčastnili slovenskí, českí, ukrajinskí, poľskí a gruzínski autori.

"Mesiac autorského čítania má za sebou siedmy ročník svojej existencie. Mal teda dosť času na to, aby sa dostal do povedomia Košičanov a našich priaznivcov, aby sa mohol chváliť pravidelnou a nie malou návštevnosťou," uviedla riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná.

Do Košíc podľa jej slov opäť zavítala domáca aj zahraničná literárna špička. "Samozrejme, návštevníkov prekvapili a potešili autori z Košíc a blízkeho okolia, ako Juraj Briškár, Ján Gavura a Ľuboš Bendzák," povedala Hurná.

Gruzínsko ako krajina očarilo návštevníkov nielen svojím drsným a ťažkým jazykom s takou až mystickou príťažlivosťou, ale aj pôvabným, až rozprávkovým písmom ako z Tisíc a jednej noci.

"Z Gruzínska pricestovali naturalistickí, bytostní básnici, všetci skôr introverti, ktorí svojou poéziou až vyrážali dych a samozrejme nechýbali všestranne nadaní prozaici. Bez rozdielu však pôsobili mimoriadne vyspelo a oveľa staršie, než to naznačoval ich dátum narodenia," vysvetlila Hurná s tým, že bodku za festivalom urobili dvaja básnici a tiež muzikanti v jednej osobe, Petr Hruška a Erekle Deisadze. Petr Hruška na festivale pokrstil svoju ôsmu básnickú zbierku s názvom Přebytek otce.

Druhý hosť, Erekle Deisadze sa predstavil ako básnik a muzikant. "Jeho punková kapela prezentuje prevažne autorove politické názory. Dokonca boli časy, keď sa tento autor pre svoje názory a tvorbu musel stiahnuť z verejnosti a ukrývať sa," priblížila Hurná.

"Veľmi veľa sa hovorilo o ľudskom nešťastí, o vojnách, bojových konfliktoch, separatizme a násilí. Mnohí naši autori nezávisle a naozaj viac ako aktuálne poukázali na fakt, že žijeme v mimoriadnej šťastnej dobe, len si to akosi neuvedomujeme a nevážime," dodala Hurná.