Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

V Košiciach sa začala konferencia Na ceste k slovenskej štátnosti

Ilustračná snímka. Foto: Oliver Ondráš

Počas trojdňového podujatia sa v Historickej radnici v Košiciach stretávajú odborníci - archivári z celého Slovenska, akademickí pracovníci vrátane hostí z Českej republiky.

Košice 18. septembra (TASR) – Vedeckú konferenciu Na ceste k slovenskej štátnosti otvorili v utorok bývalý prezident SR Rudolf Schuster a slovenský veľvyslanec v Českej republike Peter Weiss. Počas trojdňového podujatia sa v Historickej radnici v Košiciach stretávajú odborníci - archivári z celého Slovenska, akademickí pracovníci vrátane hostí z Českej republiky. Konferencia sa koná v rámci osláv 25. výročia vzniku Slovenskej republiky, 50. výročia obrodného procesu a 100. výročia vzniku Československej republiky.

„Cieľom konferencie je priblížiť výsledky najnovších výskumov na tému dejinných udalostí, a teda rokov 1918, 1968 a 1993. Naše pozvanie prijalo viac ako 30 archivárov, historikov a politológov zo Slovenska a Českej republiky. Jej najväčším prínosom je okrem publikačného výstupu v podobe recenzovaného zborníka výmena poznatkov a odborná diskusia,“ povedal pre TASR riaditeľ Štátneho archívu v Košiciach Richard Pavlovič.

Počas svojho vystúpenia Weiss vyjadril poďakovanie vtedajším slovenským a českým politikom za kvalitné zmanažovanie spojenia aj rozdelenia krajín. „Ako veľvyslanec sa stretávam so živým záujmom mojich kolegov z iných krajín, nielen z tých vzdialenejších, ale napríklad aj z Nemecka. Pýtajú sa, ako je možné, že sme sa rozdelili a máme sa radi. Aj na takých vedeckých konferenciách sa slobodne rozprávame o pocitoch počas rozdelenia. Je to znak dospelosti našich národov,“ povedal.

„Myslím si, že je správne, že sa stretávame. Najmä ľudia, ktorí boli pri tom a ešte sú tu, tí by mali prehovoriť,“ uviedol Schuster s tým, že skresľovanie dejín je nebezpečné. „Dejiny sa vždy skresľovali a budú sa skresľovať, len aby bolo toho skresľovania čo najmenej. A o tom som aj ja hovoril, aby sme ako archivári, ktorí zakladajú súčasnosť a strážia aj minulosť, prijali objektívnu súčasnosť a nie subjektívnu, ktorá sa vydáva za všeobecný názor. To je nebezpečné,“ povedal.

Konferenciu s medzinárodnou účasťou pripravili Ministerstvo vnútra SR - odbor archívov a registratúr, Štátny archív v Košiciach a mesto Košice - Archív mesta Košice. Jedným z hlavných momentov podujatia bude zážitková výstava viac ako 600 archívnych dokumentov zachytávajúcich dianie, ktoré formovalo súčasnosť Slovenska. Jej slávnostné otvorenie sa uskutoční v stredu (19.9.) o 17.00 h v Kunsthalle. Výstava potrvá do 19. novembra.