Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

V Košiciach sprístupnia miesto na pochovanie nenarodených detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od roku 2005 zákon umožňuje pochovávania nenarodených detí.


Košice 4. novembra (TASR) – V Košiciach vznikne hrobové miesto pre nenarodené deti. Podľa koordinátora košickej arcidiecézy na podporu ochrany života Dušana Škurlu narastá počet rodičov, ktorí spontánne potratili a cítia, že treba svoje dieťa pochovať.

"Približne pred rokom sme začali s prípravou hrobového miesta pre nenarodené deti. Na Slovensku sú už desiatky symbolických hrobových miest, alebo pamätníkov nenarodeným deťom. V Košickej diecéze budú odhalené nové pamätníky v Raslaviciach, Mysline a Kračúnovciach, ale v Košiciach chystáme aj skutočné hrobové miesto," uviedol Škurla.

Podľa jeho slov od roku 2005 zákon umožňuje pochovávania nenarodených detí. "Hrobové miesto bude slávnostne odhalené a požehnané v utorok 8. novembra na Verejnom cintoríne v Košiciach. Podujatie sa začne ekumenickou bohoslužbou slova o 14.00 h v obradnej sieni verejného cintorína a potom sa presunieme k miestu, kde za prítomnosti otca arcibiskupa Bernarda Bobera a vladyku Milana Chautura bude toto hrobové miesto požehnané," priblížil Škurla.

Predpoludním sa na pôde Teologickej fakulty na Hlavnej ulici v Košiciach uskutoční ekumenické sympózium na tému Prenatálne dieťa. Nádherné a jedinečné. "Vystúpia na ňom zástupcovia jednotlivých cirkví a prihovoria sa nám aj hostia, ktorí prídu pri tejto príležitosti z Mukačeva," povedal Škurla.

Zriadenie hrobového miesta pre nenarodené deti je podľa Škurlu jedným zo skutkov milosrdenstva, ku ktorým vo Svätom roku milosrdenstva vyzýva Svätý Otec František. "Toto sú naše malé počiny, ktorými chceme prispieť ku konkrétnemu sláveniu Svätého roku milosrdenstva. Verím, že najmä takéto hrobové miesta budú vznikať aj ďalej," dodal.