Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

V Košiciach spustili zber šatstva, ktoré pomôže rodinám v núdzi

Snímka z oficiálneho otvorenia zberu použiteľného šatstva a textilu v Košiciach 15. februára 2024. Na snímke starostka MČ Košice-Juh Anna Súkeníková. Foto: TASR František Iván

V rámci prvej fázy je už 16 zberných kontajnerov k dispozícii, ďalšie štyri budú vo vybraných mestských častiach rozmiestnené v najbližších dňoch.

Košice 15. februára (TASR) - Mesto Košice v spolupráci so spoločnosťou Kosit a organizáciou Úsmev ako dar spustili zber použiteľného šatstva, obuvi a bytového textilu. Všetok vyzbieraný materiál bude k dispozícii rodinám v núdzi. Informovali o tom na štvrtkovej tlačovej konferencii.

V rámci prvej fázy je už 16 zberných kontajnerov k dispozícii, ďalšie štyri budú vo vybraných mestských častiach rozmiestnené v najbližších dňoch. "Rozhodli sme sa ich umiestniť do lokalít v rámci miestnych úradov alebo ostatných inštitúcií," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Kosit Marián Christenko.

Do kontajnerov je možné vhadzovať nepotrebné, avšak stále použiteľné oblečenie, topánky, opasky, kabelky, posteľnú bielizeň či bytový textil, a to ideálne v uzatvorenom igelitovom vreci alebo taške.



Christenko pripomenul, že od 1. januára 2025 má byť vo všetkých členských štátoch Európskej únie vrátane Slovenska zavedený povinný zber textilného odpadu. "My sme si povedali, že v Košiciach si otestujeme, ako sa to bude správať v masovom meradle. Na jednej strane zviditeľňujeme tému pred zavedením povinného zberu. Čo je však dôležitejšie, obyvateľom už tento rok poskytujeme priestor zbaviť sa viac nepotrebných vecí zodpovedným spôsobom a hlavne s vedomím, že si šatstvo nájde cestu k ľuďom v náročných životných situáciách," dodal.

Odvoz vyzbieraného textilu z kontajnerov budú vykonávať raz za týždeň. "Budeme ich triediť na Kavečianskej ulici v Košiciach v takej prerobenej dvojgaráži. Na triedení sa budú podieľať samotné ženy - klientky pod vedením nášho pracovníka. Určite sa veci budú posúvať v rámci celého regiónu východného Slovenska. Tým, že sme spojení aj s ukrajinskými cezhraničnými projektami, množstvo vecí skončí aj na druhej strane našej hranice," povedal Radoslav Dráb z organizácie Úsmev ako dar. Podľa jeho slov mnohí, ktorí chceli darovať oblečenie ľuďom v núdzi, doteraz priamo kontaktovali košickú pobočku na Kováčskej ulici, ktoré však už priestorovo nestačila.

Snímka z oficiálneho otvorenia zberu použiteľného šatstva a textilu v Košiciach 15. februára 2024.
Foto: TASR František Iván


Podľa odhadov v zmesovom komunálnom odpade každoročne končia desiatky tisíc ton textilu. Kosit pripomína, že ak je oblečenie viac nepoužiteľné, v súčasnosti patrí do zberného dvora. Jedným z cieľov projektu je vyhnúť sa situáciám, keď sú textilom plnené kontajnery určené na zmesový komunálny odpad alebo triedený odpad.

Primátor Jaroslav Polaček v súvislosti s uvedeným projektom pripomenul, že mesto má ambíciu stať sa európskym zeleným mestom a lídrom dlhodobej udržateľnosti, čo možno dosiahnuť vďaka kvalitnému odpadovému hospodárstvu, recyklácii, energetickému zhodnocovaniu a ďalším projektom, ktoré Košice pripravujú.