Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V košickej zoo dočasne ukončili chov tamarína pinčieho

tamarín pinči Foto: Wikipedia

Z nedávnych prírastkov v zoo pribudli mláďatá v stádach dvoch druhov ohrozených antilop.

Košice 15. apríla (TASR) – V košickej zoologickej záhrade tento týždeň po takmer 17 rokoch ukončili chov opičiek - tamarína pinčieho. Tri samičky - matku a dve odrastené mláďatá - previezli do Základnej školy a Materskej školy Maximiliána Hella v Banskej Štiavnici, kde budú na ich chov naďalej dohliadať. "Dôvodom ukončenia chovu je príliš početné zastúpenie našej chovnej línie v európskych zoologických záhradách. K tomuto riešeniu sme pristúpili po konzultácii a so súhlasom koordinátorky," informovala zoo.

Tamaríny pinčie začala zoo v košických Kavečanoch chovať v roku 2001. Najprv získala takmer dvojročného samca zo Zoo Ústí nad Labem a krátko na to približne rovnako starú samicu zo Zoo Olomouc. Prvé mláďatá sa narodili v roku 2004. "Počas celej histórie chovu sme odchovali 13 mláďat týchto pazúrikatých opičiek. V roku 2016 uhynul 17-ročný chovný samec. Koordinátorka chovu a záchranného programu pre tamaríny pinčie nám pre príliš početné zastúpenie našej línie neodporučila pokračovať v reprodukcii našej skupiny," uviedla zoo.

Tamarín pinčí sa vyskytuje v severovýchodnej Kolumbii medzi riekami Rio Atrato a Rio Cauca, a patrí medzi kriticky ohrozené druhy. V rokoch 2008 - 2010 bol zaradený medzi 25 najohrozenejších primátov sveta. Príčinou tejto situácie je najmä ničenie pralesov, ale aj ilegálny odchyt.

V budúcnosti plánujú v košickej zoo chov týchto malých primátov obnoviť. Čakať budú na rozhodnutie koordinátorky a na skupinu, ktorú by mohli aj rozmnožovať.

Z nedávnych prírastkov v zoo pribudli mláďatá v stádach dvoch druhov ohrozených antilop. Začiatkom februára sa narodil samček v stáde vodárok lečve kafuenských a koncom marca samička v skupine priamorožcov šabľorohých.