Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

V nemocnici počas Dňa melanómu bezplatne skontrolujú znamienka

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Bezplatné vyšetrenie znamienok, ako aj iné typy kožných nádorov, ponúka dnes záujemcom Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach pri príležitosti Európskeho dňa melanómu.

Košice 18. mája (TASR) – Bezplatné vyšetrenie znamienok, ako aj iné typy kožných nádorov, ponúka dnes záujemcom Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach pri príležitosti Európskeho dňa melanómu. Lekári im poskytnú odbornú pomoc v ambulantnej časti kliniky dermatovenerológie na 8. poschodí lôžkového monobloku na Triede SNP od rána do 13.00 h.

"Výskyt zhubných nádorov kože má za posledné dekády hrozivo narastajúci trend a niektoré z nich, ako je napríklad zhubný melanóm, patria medzi najzhubnejšie nádory vôbec. Ľudia sa pri zmene znamienka ešte často obávajú vyšetrenia odborníkom. Stále existuje predsudok, že ak sa znamienko vyreže, môže sa zmeniť na rakovinu. Veríme, že aj táto preventívna akcia prispeje k tomu, aby ľudia svoje 'šošovičky krásy' ukázali skôr, ako sa premenia na zabijakov," konštatoval primár kliniky Tomáš Kampe.

Na vzniku zhubných nádorov, predčasného starnutia pleti a ďalších kožných zmien sa vo veľkej miere podieľa nadmerné a nekontrolované slnenie. Preto sú súčasťou akcie aj informácie o tom, ako si pri pobyte na slnku neublížiť. "Tí, ktorí sa vystavujú slnku bez ochranného krému, riskujú. Preto dnes u niektorých tridsiatnikov vidíme na koži zmeny, ktoré boli v minulosti typické len vo vysokom veku," podotýka dermatológ.

Do Európskeho dňa melanómu sa zapája aj Nemocnica Košice - Šaca. "V rámci prevencie pred týmto vážnym ochorením kože vyšetria v našej nemocnici každého v ambulancii kožného oddelenia na 10. poschodí v ktorýkoľvek pracovný deň v čase od 9.00 do 11.30 h," informovala hovorkyňa nemocnice Monika Murová.

Najmä pred letom je vhodné nechať si skontrolovať znamienka a rôzne kožné výrastky kožnými lekármi. Špecialisti okrem vyšetrenia poskytnú komplexné informácie a vysvetlia, čo pokožka potrebuje. V prípade potreby navrhnú pacientovi účinné riešenia.