Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

VIDEO: V Perínskych rybníkoch preventívne okysličovali vodu

Horúce letné dni ohrozovali ryby aj v rybníkoch pri obci Perín-Chym v okrese Košice-okolie. Podľa porybného Mateja Grentzera vodu bolo počas leta potrebné okysličovať, čo podstatne zvýšilo náklady na chov. Na snímke porybný Matej Grentzer s vyloveným kaprom. Perín-Chym, 21. septembra 2018. Foto: TASR - František Iván

Či sa zvýšenie nákladov odrazí na cene vianočných kaprov z Perínskych rybníkov, Grentzer odhadnúť zatiaľ nevedel.

Perín-Chym 21. septembra (TASR) – Horúce letné dni ohrozovali ryby aj v rybníkoch pri obci Perín-Chym v okrese Košice-okolie. Podľa porybného Mateja Grentzera sú však ryby, ktoré skončia aj na vianočnom stole, kondične zdravé. Ako pre TASR povedal, opatrenia ako okysličovanie vody zvýšilo náklady na ich chov.

„V letných mesiacoch je potrebné dať pozor na okysličovanie vody, bez toho by ryby možno uhynuli aj nám," reagoval na medializované správy o hromadnom úhyne rýb v moravskom regióne v Čechách.

Ako pripomenul, vysoké teploty boli aj večer. „Podstatne nám to zvýšilo náklady, lebo areátor išiel vo dne v noci. Tiež sme robili opatrenia, aby sme nemuseli vynechávať kŕmenie," spresnil s tým, že ak by následne ryby veľmi nakŕmili a vodu neokysličili, mohlo by ich to ohroziť. „Skôr uhynú, lebo potrebujú viac kyslíka. Hrozí udusenie," dodal.



Či sa zvýšenie nákladov odrazí na cene vianočných kaprov z Perínskych rybníkov, Grentzer odhadnúť zatiaľ nevedel. „Je predčasné o tom hovoriť, ešte sme pred výlovmi. Tie by sme chceli začať koncom októbra. Na kŕmenie a samotný chov rýb máme ešte mesiac. Vianočného kapra potom dáme do sádky," vysvetlil porybný.

Podľa jeho slov aj tohtoročné ryby sú zatiaľ veľmi pekné a zdravotne v úplnom poriadku. „Ich stav pravidelne monitoruje aj veterinárna služba. Kontrolné lovy robíme týždenne alebo pravidelne raz za dva týždne - jednak kvôli zisteniu zdravotnému stavu, aby už nebolo neskoro, ale aj kvôli tomu, aby sme vedeli, ako ryby rastú," povedal.

Kontrolný lov vykonáva z člna pomocou rybárskej siete. „Ryba potom pôjde na odborné posúdenie na Univerzitu veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, aspoň pre moju informáciu. Konkrétne táto odchytená má si okolo dvoch kíl. Prevažne sú tu ryby, ktoré od jari narástli na tri až tri a pol kilové, no najchutnejšia je táto," uzavrel Grentzer.