Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Vodiči autobusov v Košiciach dostanú náborový i stabilizačný príspevok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Stabilizačný príspevok vo výške 1500 eur sa bude po častiach vyplácať všetkým vodičom autobusov, ktorí podpíšu dohodu o jeho poskytnutí a odpracujú v DPMK tri roky.

Košice 17. februára (TASR) - Vodiči autobusov v Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK) začnú dostávať náborový a stabilizačný príspevok. Spoločne sa na tom dohodli predstavitelia ich odborov s vedením mesta Košice a DPMK. Mestský dopravca si od tohto kroku sľubuje zvýšenie atraktivity povolania vodiča. Informovala o tom Jana Poľová z referátu marketingu a styku s verejnosťou mesta Košice.

Stabilizačný príspevok vo výške 1500 eur sa bude po častiach vyplácať všetkým vodičom autobusov, ktorí podpíšu dohodu o jeho poskytnutí a odpracujú v DPMK tri roky. Na základe toho im po odpracovaní každého roka bude vyplatených po 500 eur. Premiérovo sa tak stane v roku 2025.

Náborový príspevok vo výške 4000 eur bude vyplácaný novoprijatým vodičom autobusov, ktorí podpíšu dohodu o jeho poskytnutí a nastúpia do DPMK po 1. februári tohto roka. Prvých 1000 eur dostanú už hneď v úvodnej výplate, zvyšok bude postupne rozdelených po odpracovaní každého z troch rokov a to vo výške 1000 eur.

Košický primátor Jaroslav Polaček ocenil prácu vodičov a ďalších zamestnancov, ktorí sa aj napriek náročným podmienkam dokážu starať o bezpečnú jazdu cestujúcich mestskou hromadnou dopravou. V spolupráci s vedením DPMK a odborármi podľa neho našli riešenie, vďaka ktorému zvýšia záujem o toto povolanie. "Okrem modernej a ekologickej MHD sme sa zaviazali aj k zlepšovaniu pracovných a sociálnych podmienok našich zamestnancov. Som rád, že sme mohli spustiť ďalší motivačný program, ktorý ocenia stovky súčasných a budúcich vodičov v našom DPMK," zdôraznil Polaček.

Nový stabilizačný príspevok sa má podľa povereného generálneho riaditeľa DPMK Romana Danka týkať zhruba 330 vodičov a náborový príspevok asi päťdesiatky vodičov.