Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Z hladiny vodnej nádrže Ružín odviezli už 300 ton odpadu

Vodná nádrž Ružín, odpad splavený pri hrádzi priehrady. Naposledy bol tento priestor vyčistený koncom roka 2013. Foto: TASR/Milan Kapusta

Do vodnej nádrže Ružín povodňové vlny naplavili obrovské množstvo odpadu, ktorý pochádza predovšetkým z čiernych skládok nad Ružínom a v jeho povodí.

Ružín 9. júna (TASR) - V súvislosti s realizáciou zabezpečovacích prác po nedávnej povodni zabezpečuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) práce na dokončení odstraňovania naplavenín z vodnej hladiny pri priehradnom múre vodnej stavby Ružín v okrese Košice - okolie. „Podobne, ako to bolo aj na Zemplínskej Šírave, tak aj do vodnej nádrže Ružín povodňové vlny naplavili obrovské množstvo odpadu, ktorý pochádza predovšetkým z takzvaných čiernych skládok nad Ružínom a v jeho povodí, ktoré tam vytvorili nedisciplinovaní občania bez akéhokoľvek vzťahu k čistote a kvalite životného prostredia,“ informoval TASR hovorca SVP Ľuboš Krno.

Podľa jeho slov doteraz z vodnej plochy nádrže vyzbierali a odviezli zhruba 300 ton rôzneho odpadu, najviac plastového, ale aj komunálneho, rôznych naplavených konárov a inej drevnej hmoty. Náklady na čistenie sa už teraz vyšplhali na takmer 30.000 eur.

„Pokiaľ ide o pilotný projekt Čistenie vodnej stavby Ružín, ktorý sme odštartovali vlani 20. septembra aj za účasti ministra životného prostredia, tak v minulom roku sa na odstraňovaní naplavenín zúčastnili jednak pracovníci Správy povodia Hornádu a Bodvy, ale aj obyvatelia štyroch obcí, ktorí pracovali od 20. septembra do 30. decembra na základe dohody o vykonaní práce,“ pripomenul Krno. Dodal, že do projektu bolo zapojených spolu 23 občanov z Margecian, Jakloviec, Košickej Belej a Malej Lodiny. Spolu odpracovali takmer 3700 hodín a vyzbierali približne 200 ton odpadu.

„Tohto roku budeme v tomto projekte pokračovať od 1. júla, pričom charakter prác bude prakticky taký istý ako vlani, to znamená odstraňovanie naplavenín z vodnej plochy a čistenie pobrežných pozemkov v blízkosti vodnej nádrže, pričom odhadujeme, že ďalších 200 až 300 ton odpadu sa ešte vyzbiera. Samozrejme, že aj tu budú do projektu zapojení aj niektorí miestni občania,“ uzavrel Krno.

Fotogaléria: Čistenie odpadu pri hrádzi vodnej nádrže Ružín