Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

Výstava v rožňavskom múzeu predstaví prácu baníkov v časti Baňa

Banícke múzeum v Rožňave. Foto: TASR

Výstava na pozadí historických faktov prostredníctvom množstva dobových fotografií, písomností, trojrozmerných predmetov a  spomienok pamätníkov prináša informácie o lokalite Rožňava Baňa.

Rožňava 23. novembra (TASR) – Výsledky výskumu venovaného vplyvu rozvinutého priemyslu na život v meste predstaví pripravovaná výstava Rožňava Baňa – život a práca, ktorú otvoria v utorok 27. novembra o 15.30 h v galérii Baníckeho múzea (BM) v Rožňave. Pripravilo ju občianske združenie (OZ) Medza v spolupráci s BM.

„Mnohí zo súčasných obyvateľov Rožňavy a okolia, ich príbuzní či známi pracovali alebo žili na Rožňava Bani. Závod Železorudné bane Rožňava patril v 80. rokoch 20. storočia s počtom okolo 1200 pracovníkov k najväčším zamestnávateľom v regióne. Práca na Bani sa tak priamo či nepriamo dotýkala takmer všetkých obyvateľov mesta a blízkeho okolia,“ uviedla manažérka kultúry BM Erika Hermélyi Gecelovská.

Dodala, že výstava na pozadí historických faktov prostredníctvom množstva dobových fotografií, písomností, trojrozmerných predmetov a  spomienok pamätníkov prináša informácie o rôznych oblastiach života v lokalite Rožňava Baňa.

„Predstavuje nielen tvrdú prácu baníkov, ale aj život v kolónii, banícke školstvo či trávenie voľného času. Jej súčasťou sú nielen unikátne fotografie zo zbierok BM v Rožňave, ale aj z archívov súkromných osôb, ktoré ešte neboli prezentované verejnosti,“ konkretizovala manažérka s tým, že prostredníctvom historických fotografií budú môcť záujemcovia vidieť aj tie objekty Rožňava Bane, ktoré sú už dávnou minulosťou.