Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V Košiciach sa začali prípravy slávnosti blahorečenia Anny Kolesárovej

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Rektor Pastoračného centra Anny Kolesárovej, kňaz Pavol Hudák povzbudil k spojeniu sa v modlitbe za celý čas príprav aj za samotnú slávnosť.

Košice 17. apríla (TASR) - Napriek tomu, že termín blahorečenia Anny Kolesárovej z Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce ešte nie je známy, prípravy na slávnosť s tým spojenú sa už začali.

Podľa hovorcu rímskokatolíckeho Arcibiskupského úradu v Košiciach Jaroslava Fabiana sa už konalo viacero oficiálnych porád, zostavil sa prípravný tím slávnosti blahorečenia a zbierajú sa návrhy sprievodného programu.

"Vytvorila sa a spustila stránka www.annakolesarova.sk, na ktorú sa budú postupne pridávať informácie pre farnosti, dobrovoľníkov, kňazov i bezpečnostné pokyny a odporúčania. V stredu podvečer 11. apríla 2018 sa v aule Teologickej fakulty v Košiciach uskutočnilo prvé informačné stretnutie so zástupcami košických farností, reholí, organizácií i spoločenstiev, na ktorom riaditeľ koordinačného výboru príprav slávnosti blahorečenia Ján Urban oslovil kňazov, rehoľníkov ale aj laikov s prosbou o aktívne zapojenie sa do príprav a oslovovaním dobrovoľníkov zo svojich farností a spoločenstiev predovšetkým z Košíc a okolia," uviedol Fabian.

Rektor Pastoračného centra Anny Kolesárovej, kňaz Pavol Hudák povzbudil k spojeniu sa v modlitbe za celý čas príprav aj za samotnú slávnosť, kedy, ako uviedol, očakáva otvorené nebo, z ktorého budú plynúť milosti pre toho, kto po nich zatúži.

"Odkaz Anny Kolesárovej je robiť správne rozhodnutia, zakladať zdravé manželstvá a šťastné rodiny, kde sa bude žiť v harmónii, láske a kultúre zdravých hodnôt," doplnil Fabian.

Anna Kolesárová sa narodila 14. júla 1928 vo Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce. Jej život poznačilo rozhodnutie, ktoré si sama zvolila - radšej smrť než stratu panenstva. V závere druhej svetovej vojny ju zastrelil sovietsky vojak, ktorému sa odmietla podvoliť. Zomrela 22. novembra 1944 vo svojej rodnej obci, kde je aj pochovaná.

Vo farskej kronike v Pavlovciach nad Uhom sa o jej smrti nachádza zápis z roku 1944, ktorý urobil tamojší farár - dekan Anton Lukáč. Svedectvo podpísalo päť svedkov. Pri tomto hrdinskom čine ju podľa zápisu posilňoval eucharistický Kristus, lebo predtým pristúpila k svätej spovedi a k svätému prijímaniu. Jej hrob je dodnes cieľom pútnikov z celého Slovenska, najmä z radov mládeže.