Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Zalužice žijú už takmer 40 rokov nohejbalom

Na snímke žiaci základnej školy v Zalužiciach pri tréningu nohejbalu 7. júna 2014. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Spomínaný šport zapustil v Zalužiciach tuhé korene v roku 1975. Priniesla ho skupina mladých nadšencov pod vedením G. Viňanského.

Zalužice 7. júna (TASR) - Už takmer 40 rokov sa v obci Zalužice darí udržiavať na zemplínske pomery trocha netradičný šport - nohejbal. Starosta Gabriel Viňanský je nielen predsedom tamojšieho nohejbalového klubu, ale dokonca aj dlhoročným prezidentom Slovenskej nohejbalovej asociácie (SNA).

Spomínaný šport zapustil v Zalužiciach tuhé korene v roku 1975. Priniesla ho skupina mladých nadšencov pod vedením G. Viňanského, ktorý vtedy ešte nemohol tušiť, že raz bude kormidelníkom celej obce ako aj SNA. "S týmto športom som sa stretol prvýkrát na Zemplínskej šírave v 70. rokoch minulého storočia, keď sa tam organizovali stretnutia mládeže," zamyslel sa starosta. Už takmer štyri desaťročia je hlavnou postavou Nohejbalového klubu Zalužice (NKZ), ktorý má za sebou úspešnejšie, no i menej vydarené sezóny.

"Teší ma, že sa nám podarilo vychovať viacerých slovenských reprezentantov v nohejbale. Spomeniem napríklad Beátu Sekletárovú, Miroslava Friča, ale aj moje dve dcéry Zuzanu a Gabrielu, ktoré reprezentovali Slovensko na majstrovstvách sveta či Európy a priniesli si domov medaily," zaspomínal si prezident SNA na výnimočné úspechy odchovancov zemplínskeho klubu.


Dospelí zalužickí nohejbalisti hrajú v súčasnosti slovenskú národnú ligu, kde sú priebežne v strede tabuľky. K hlavným oporám mužstva patria Martin Béreš, Martin Proc, Michal Verčák, Miroslav Frič a Peter Uličný. Posledný z menovaných sa stará ako tréner o školákov zalužickej základnej školy, ktorí pôsobia v najvyššej nohejbalovej lige žiakov. Nedarí sa im zle. V tabuľke sú aktuálne na 3. priečke.

Na snímke starosta Zalužíc Gabriel Viňanský
Foto: TASR/Tomáš Doboš


NKZ je jediným obecným klubom na území Dolného Zemplína, ktorý sa okrem ligového účinkovania zapája pravidelne aj do jednorazových súťaží, akými sú napríklad Slovenský pohár či Majstrovstvá Slovenska v nohejbale. Na sklonku augusta organizuje na Zemplínskej šírave zároveň tradičný nohejbalový memoriál na počesť dvoch bývalých - tragicky zosnulých hráčov NKZ.

Futbal cez šnúru, ako sa nohejbalu vravelo v minulosti, by mal byť súčasťou zalužickej športovej scény aj v nasledujúcich obdobiach. "Myslím si, že ak sa bude v obci naďalej pracovať s mládežou ako doteraz, tak sa z neho budeme tešiť ešte dlhé desaťročia," konštatoval jeden zo spomínaných lídrov NKZ Peter Uličný.