Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Košickí kamionisti protestovali za vyššie mzdy

Protestné zhromaždenie Odborového zväzu KOVO na podporu kolektívneho vyjednávania za vyššie mzdy v Košiciach v stredu 28. decembra 2016. Foto: TASR - Milan Kapusta

Od vedenia Mega Trucking Slovakia chcú zvýšenie miezd v roku 2017, spravodlivé pracovné a mzdové podmienky a adekvátne zaradenie zamestnancov do minimálnych mzdových stupňov v zmysle Zákonníka práce.

Košice 28. decembra (TASR) – Zamestnanci prepravnej spoločnosti Mega Trucking Slovakia, spolu s členmi Odborového zväzu (OZ) KOVO, dnes v Košiciach protestovali proti nízkym mzdám. Od vedenia požadujú zvýšenie miezd v roku 2017, spravodlivé pracovné a mzdové podmienky a adekvátne zaradenie zamestnancov do minimálnych mzdových stupňov v zmysle Zákonníka práce.



"Naša odborová organizácia jednoznačne požaduje to, aby sme mali minimálny základ 609 eur. Vyjednali sme aj to, aby bola vyššia diéta o päť eur. Zamestnávateľ argumentuje tým, že ak navýši základ na 609 eur, automaticky diétu nenavýši. Ja som povedal, že sa musí navýšiť aj základ, aj diéta. Nebudeme robiť za tie peniaze, za ktoré robíme, je to žobračenka," vyhlásil predseda Základnej organizácie Odborového zväzu (ZO OZ) Kovo Mega Trucking Slovakia Štefan Gurgul. V súčasnosti má podľa neho 90 % zamestnancov spoločnosti plat 486 eur, po navýšení minimálnej mzdy to bude 522 eur.



Tvrdí, že rokovali aj s holandským vlastníkom spoločnosti. "Bolo nám povedané, že keď si to vyjednáme na Národnom inšpektoráte práce, že nám to odobrí a oni s tým nebudú mať problém. Akonáhle sme to vyjednali na Národnom inšpektoráte práce, odkiaľ máme výnos, že patríme do trojky skupiny, zamestnávateľ cúvol a teraz žiadajú, aby sa to uzákonilo a aby to platilo v rámci celého Slovenska," priblížil Gurgul.

Člen predsedníctva OZ Kovo Jozef Balica tvrdí, že zamestnávateľ počas roku 2016 nevyplatil ľuďom mzdu, ktorá im v zmysle Zákonníka práce patrí, celkovo takmer 1000 eur za rok.



"Je to pre nás neprijateľné. Odborová organizácia, ako aj OZ Kovo počas celého roka vyvíjali snahu a upozorňovali zamestnávateľa na to, že nevypláca 90 % vodičom kamiónovej prepravy tú mzdu, ktorá im podľa Zákonníka práce patrí. Vyplácal im mzdu na úrovni 486 eur mesačne, pričom počas celého roka mala byť o viac než 80 eur vyššia," zdôraznil Balica.

Ak sa odborári so zamestnávateľom nedohodnú, nevylučujú ani štrajk a riešenie súdnou cestou, kde budú žiadať doplatok za tri roky spätne.

Spoločnosť Mega Trucking Slovakia tvrdí, že má otvorenú komunikáciu s odborovou organizáciou ohľadom požiadavky na zaradenie pozície vodiča medzinárodnej kamiónovej dopravy do tretej skupiny náročnosti. Odborovú organizáciu vyzvala k písomnému zdôvodneniu tejto požiadavky. "Po obdržaní zdôvodnenia túto požiadavku prehodnotíme," uviedla spoločnosť vo svojom stanovisku.