Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Košický kraj

Záujem turistov o Košický kraj sa zvyšuje

Košický Dóm sv. Alžbety Foto: TASR/František Iván

Organizácia Košice Región Turizmus tiež prostredníctvom dotazníkov zisťovala u časti z nich motív ich návštevy, plánovanú dĺžku pobytu, použitý dopravný prostriedok, či ubytovanie, ktoré zvolili.

Košice 13. februára (TASR) - Záujem turistov o Košický kraj sa zvyšuje. Vyplýva to zo štatistík krajskej organizácie Košice Región Turizmus.

"Do vyhodnotenia celkovej návštevnosti turistických informačných centier (TIC) za rok 2016 sa zapojilo 13 informačných centier s celoročnou a dve so sezónnou prevádzkou. Tieto informačné centrá v roku 2016 navštívilo 62.485 návštevníkov. Je to skoro o 9000 ľudí viac ako rok predtým," uviedol Viktor Wurm z organizácie Košice Región Turizmus.

Najviac turistov, konkrétne 17.283, vlani navštívilo TIC v Spišskej Novej Vsi, ďalej to bola kancelária Visit Košice s počtom 8706 ľudí a TIC Dobšinskej ľadovej jaskyne, ktorú navštívilo 9706 ľudí.

Organizácia Košice Región Turizmus tiež prostredníctvom dotazníkov zisťovala u časti z nich motív ich návštevy, plánovanú dĺžku pobytu, použitý dopravný prostriedok, či ubytovanie, ktoré zvolili. Respondenti vypĺňali dotazník s desiatimi otázkami a boli vypracované v šiestich jazykových mutáciách. Prieskumu sa zúčastnilo celkovo 1003 osôb. Takmer polovica z nich uviedla, že motívom ich návštevy je dovolenka alebo oddych v horách. Viac ako polovica ich prišla osobným autom, 15 percent ľudí prišlo vlakom a rovnaký počet i autobusom. Najväčšiu skupinu turistov tvorili ľudia, ktorí v regióne strávili tri až päť dní. Tesne za nimi to boli tí, ktorých pobyt bol v rozmedzí šesť až desať dní. Turisti v Košickom kraji podľa výsledkov využili ubytovanie v súkromí.

"Z prieskumu vyplynulo, že až 96,4 percenta opýtaných by odporučilo navštíviť destináciu Košice región svojim známym či rodine, ide teda o podobný percentuálny údaj ako v roku 2015," spresnil Wurm.

Podľa riaditeľky organizácie Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej návštevníkov Spiša najviac uchvátila nádherná a nedotknutá príroda, pestrosť a množstvo turistických chodníkov v Národnom parku Slovenský raj. "Okúzlila ich Dobšinská ľadová jaskyňa, Tomášovský výhľad, Prielom Hornádu, adrenalínová túra v Suchej Belej a na Pieckach. Nadchol ich pohodový oddych a príjemné osvieženie na priehrade pri Palcmanskej maši, v obci Dedinky," povedala.

V destinácii južný Zemplín turistov podľa nej najviac očarila vinohradnícka oblasť Tokaj spojená s kvalitným vínom, jedinečnými stredovekými pivnicami a s čarovnou prírodou. Návštevníci si pochvaľovali aj kultúrne pamiatky a vyzdvihovali ústretovosť personálu a domáceho obyvateľstva.

Samotné Košice hodnotili podľa Vargovej Jurkovej veľmi pozitívne domáci, ako aj zahraniční turisti. "Najviac im imponovala čarovná atmosféra centra mesta a ľudí, kultúrne pamiatky s dominantou – Dómom sv. Alžbety, či Východoslovenské múzeum. Uchvátila ich aj krajina a prírodné dedičstvo. Najmä zahraniční turisti boli veľmi spokojní s tradičnou gastronómiou," dodala riaditeľka.