Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Zemplínska šírava ponúka relax pri vode i výlety za poznaním

Zemplínska šírava Foto: TASR

Pri šírave pribudla nedávno nová turistická atrakcia. Je ňou Thermalpark v chotári obce Kaluža, ktorý je otvorený celoročne.

Vinné 13. septembra (TASR) – Vodné atrakcie, stredoveké pamiatky, k tomu vína rôznych chutí a nevšedná príroda. Na Zemplínsku šíravu už prilákali nejedného návštevníka. K viacerým miestnym "ťahákom" vedú turistické chodníky.

Spomínanú vodnú nádrž obkolesujú zaujímavé obce. Vinné je známe vďaka miestnym vínam, jazeru i neďalekému hradu, kde sa vďaka dobrovoľníkom opäť vrátil život. Obnovujú ho a v areáli pamiatky organizujú rôzne podujatia. Turistov k nemu privádza žlto značená trasa. Stredoveký objekt stojí na vysokom kopci. „To naznačuje jednu z jeho funkcií. V minulosti bol strážnym hradom na obchodnej ceste smerujúcej z Baltu k Stredozemnému moru. Neďaleko neho sú ďalšie dva hrady Brekovský a Jasenovský, tiež slúžili rovnakému účelu,“ ozrejmuje Lenka Vargová Jurková z Krajskej organizácie cestovného ruchu Košický kraj.

Lokalita Senderov ponúka výhľad na celú šíravu. Aj k tomuto miestu vedie žltá turistická značka. „Kedysi tu miestny farár Ján Bocskoros objavil zvyšky eremitského kostolíka. Je datovaný do 11. až 12. storočia, čiže do čias, kedy sa v našich končinách kresťanstvo ešte stále iba udomácňovalo a súperilo s pohanskými tradíciami. Kostolík leží ďaleko od zvyčajného osídlenia,“ uvádza Vargová Jurková. Eremitský znamená pustovnícky, „čo naznačuje, že sa tu v časoch jeho vzniku vyskytovali pustovníci, mnísi, ktorí žili asketickým životom ďaleko od civilizácie“.

Pri šírave pribudla nedávno nová turistická atrakcia. Je ňou Thermalpark v chotári obce Kaluža, ktorý je otvorený celoročne. Do susedného Klokočova prichádzajú rekreanti hlavne počas leta. Táto obec je zároveň známym miestom pútnikov. Tunajší gréckokatolícky chrám zasvätený Zosnutiu Presvätej Bohorodičky preslávila jeho ikona. „V roku 1670 počas kuruckých vojen sa miestni ukryli pred rabovaním do dreveného chrámu. Keď sa kuruci priblížili, tvár Bohorodičky na ikonostase sa zatemnila a začala slziť. Keď vojaci na druhý deň kostol podpálili, ikona zostala nepoškodená,“ priblížila Vargová Jurková. Pútnici si túto udalosť pripomínajú každoročne počas augustovej odpustovej slávnosti.

Nad šíravou sa do výšky dvíhajú Vihorlatské vrchy. Aj tie križujú viaceré trasy pre turistov. Začínajú sa napríklad v Porube pod Vihorlatom či Remetských Hámroch. K najnavštevovanejším miestam pohoria patrí jeho najvyšší vrchol Vihorlat, skalný útvar Sninský kameň a jazero Morské oko. Aj ďalšiu obec v susedstve vodnej nádrže navštevujú často turisti. Je ňou Vyšná Rybnica s jedinečnou technickou pamiatkou – vodným mlynom. „Pôvodne stálo na Okne, čo je potok, popri ktorom kráčajú turisti od Morského oka, celkom 12 mlynov. Do dnešného dňa sa čiastočne zachoval aj s vybavením iba jeden,“ podčiarkuje Vargová Jurková.