Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

Chceli sa obohatiť na dubákoch, daňoví kontrolóri im klepli po prstoch

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Remiaš

Nadmerný odpočet vo výške 55.000 eur vyplatený nebol, banskobystrickému platiteľovi dane vyrubili DPH vo výške viac ako 150.000 eur.

Banská Bystrica 16. januára (TASR) – Daňoví kontrolóri z Banskej Bystrice odhalili kuriózny podvod pri obchode so sušenými hríbmi. Zistili, že dodávka siedmich ton sušených dubákov bola fiktívna. Nadmerný odpočet vo výške 55.000 eur vyplatený nebol, banskobystrickému platiteľovi dane vyrubili DPH vo výške viac ako 150.000 eur.

Ako dnes TASR informovala Patrícia Macíková, hovorkyňa finančnej správy, Daňový úrad Banská Bystrica vykonal v spoločnosti so sídlom v Košiciach daňovú kontrolu na zistenie oprávnenosti nároku na vrátenie nadmerného odpočtu, ktorý mal vzniknúť z dodávateľských faktúr za nákup sušených hríbov - dubákov.

"Šetrením bolo zistené, že ide o reťazový obchod. Spoločnosti zapojené v podvode predpokladali, že v predvianočnom období, keď je zvýšený dopyt po sušených hríboch, taký obchod nebude podozrivý. Prvým dodávateľom bola zmiznutá spoločnosť z Komárna. Ďalším článkom v reťazci bola spoločnosť z Banskobystrického kraja. Konateľmi všetkých troch spoločností boli rôzni občania Maďarska. Konečným nadobúdateľom sušených hríbov mala byť poľská spoločnosť s neplatným IČ DPH," priblížila Macíková.

Kontrolóri preverovali aj samotnú prepravu tohto veľkého množstva sušených hríbov. Prostredníctvom údajov z Národnej diaľničnej spoločnosti zistili, že vozidlá nemohli vykonať prepravu tak, ako bolo deklarované. Daňové kontroly teda boli ukončené s nevyplatením nadmerného odpočtu vo výške 55.000 eur košickému subjektu a banskobystrickému platiteľovi bola dorubená daň v sume viac ako 150.000 eur.

"Ide o ďalší úspešný zásah proti daňovým podvodníkom. Vďaka účinnejšiemu boju proti daňovým podvodom finančná správa priniesla do rozpočtu v uplynulých rokoch viac ako dve miliardy eur," dodala Macíková.