Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

Bratislavčana obvinila polícia zo zločinu obchodovania s ľuďmi

Ilustračné foto: TASR/Radovan Stoklasa

Mladý Bratislavčan sa mal dohodnúť na spoločnom stretnutí s 19-ročnou ženou, potom prešli do bytu a užívali drogy.

Bratislava 11. júla (TASR) – Pre zločin obchodovania s ľuďmi si vyslúžil obvinenie 27-ročný Slovák. Ešte minulý týždeň ho z tohto zločinu obvinil vyšetrovateľ národnej jednotky Úradu hraničnej a cudzineckej polície. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Podľa zistení polície sa mal mladý Bratislavčan dohodnúť na spoločnom stretnutí s 19-ročnou ženou, následne sa presunuli do bytu a požívali drogy. Mladík mal po čase presvedčiť ženu, aby si nahá ľahla na posteľ. Medzitým po izbe rozmiestnil web kamery a mladú ženu mal telefonicky za peňažnú odmenu ponúknuť na predaj. Aby neušla, zviazal jej nohy. "Pod zámienkou, že jej treba ísť na toaletu, sa jej podarilo z bytu uniknúť a zavolať pomoc," uviedla Baloghová.

Obchod s ľuďmi patrí spolu s drogami a zbraňami medzi jeden z troch najvýnosnejších nelegálnych obchodov na svete, pričom tento narastajúci fenomén neobchádza ani Slovensko. Jeho metódy a formy sa podľa polície neustále vyvíjajú a sú čoraz sofistikovanejšie. Okrem sexuálneho vykorisťovania, núteného žobrania, nelegálnej adopcie či obchodovania s ľudskými orgánmi ide aj o nútenú prácu v továrňach, v poľnohospodárstve a domácnostiach či nútené sobáše.

Pomoc a informácie poskytuje Národná linka pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi na čísle 0800 800 818. Ide o bezplatnú telefonickú linku Ministerstva vnútra SR. Slúži primárne na poskytnutie preventívnych informácií pred vycestovaním do zahraničia, ako aj na nadviazanie prvého kontaktu s potenciálnou obeťou obchodovania s ľuďmi a na sprostredkovanie relevantnej pomoci.