Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Krimi

Bratislavskí colníci zadržali zásielku drog s hmotnosťou 8,64 kg

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prvý prípad dovozu katy zaznamenali colníci pred dvoma rokmi. Rovnako poštovou zásielkou sa objednávateľ snažil prepašovať na Slovensko takmer 40 kg tejto, na našom území pomerne neznámej, drogy.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Bratislavskí colníci počas kontroly poštovej zásielky z africkej Zambie našli 16 balení rastlinnej sušiny katy jedlej s celkovou hmotnosťou 8,64 kg. Na Slovensku je zaradená do zoznamu omamných a psychotropných látok. TASR informovala hovorkyňa Colného úradu Bratislava Drahomíra Adamčíková.

Sušina bola balená v plastových vreckách s uvedenou hmotnosťou 500 gramov. Na obale bol obsah deklarovaný ako sušené listy rastliny Moringa Oleifera.

"Vzhľadom na poznatky o dovozoch podobného tovaru z Afriky v minulosti urobili colníci zo vzorky tovaru test zameraný na obsah omamných a psychotropných látok. Analýza preukázala prítomnosť katinónu a katínu v rastline, čo sú účinné látky katy jedlej (Catha edulis). Katinón je zaradený v zmysle zákona o omamných, psychotropných látkach a prípravkoch do prvej skupiny psychotropných látok a katín do tretej skupiny," vysvetlila Adamčíková.

Prípadom sa ďalej zaoberá policajný vyšetrovateľ.

Prvý prípad dovozu katy zaznamenali bratislavskí colníci pred dvoma rokmi. Rovnako poštovou zásielkou sa objednávateľ snažil prepašovať na Slovensko takmer 40 kg tejto, na našom území pomerne neznámej, drogy.

Kata je pomaly rastúca tropická rastlina, ktorá obsahuje katinón. Ten má podobný účinok na ľudský organizmus ako amfetamín. Najčastejšie sa vyskytuje v horských oblastiach krajín východnej Afriky a Arabského polostrova. Užíva sa ako žuvací tabak.