Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Krimi

Dvaja Slováci pašovali koraly. Chytili ich na bratislavskom letisku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Slováci tvrdili, že 38 koralov si vzali ako suvenír z dovolenky v Thajsku.

Bratislava 19. mája (TASR) - Colníci zaistili na bratislavskom Letisku Milana Rastislava Štefánika v batožinách cestujúcich 46 kusov ohrozených druhov koralov. S príchodom letnej sezóny Colný úrad (CÚ) v Bratislave očakáva nárast takýchto nepovolených suvenírov.

Dvaja Slováci prilietajúci linkou z Dubaja mali v batožine 38 kusov koralov, ktoré si vzali ako suvenír z dovolenky v Thajsku, priblížila hovorkyňa CÚ Bratislava Katarína Tehlárová. Colníci kontaktovali Štátnu ochranu prírody SR, tá potvrdila, že ide o chránené druhy koralov.

Podľa medzinárodného dohovoru CITES je pri ich dovoze nutné predložiť povolenie, to však cestujúci nemali. Rovnaké koraly sa našli o niekoľko dní aj u ďalšieho cestujúceho, ktorý tiež priletel z Dubaja. V batožine ich mal osem kusov. Turisti o suveníry prišli.

Colníci upozorňujú, aby si cestujúci pred kúpou suvenírov overili, či nepodliehajú ochrane podľa medzinárodného dohovoru. "Inak im, žiaľ, bude bez predloženia príslušného povolenia tovar zaistený a prídu o suvenír aj peniaze, v niektorých prípadoch hrozí aj pokuta," doplnila Tehlárová .

V niektorých krajinách sa podľa nej môže stať, že sa na trhoviskách predávajú chránené druhy rastlín a živočíchov a výrobky z nich. Môže ísť napríklad o koraly, mušle, výrobky z krokodílej či hadej kože a podobne.