Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Krimi

Nevinná zásielka: Medvedík v balíku z Thajska skrýval chránené kaktusy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Keďže deklarant nepredložil v colnom konaní žiadne povolenia, nemohol byť takýto tovar prepustený do režimu voľný obeh.

Košice 22. januára (TASR) - Chránené kaktusy odhalili košickí colníci v balíku z Thajska. Poštová zásielka deklarovala podľa popisu detskú hračku - plyšového medvedíka, ktorý však vo svojom vnútri ukrýval starostlivo zabalené živé exempláre sukulentných rastlín. Informovala o tom v pondelok Katarína Daňková z Colného úradu Košice.

"Nevinne vyzerajúca zásielka, obsahujúca plyšového medvedíka, nakoniec odhalila 20 kusov umelo vypestovaných kaktusov druhu Astrophytum asterias, ktoré sú chránené Dohovorom o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (Dohovor CITES). Cieľom dohovoru je dostať svetový obchod s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín pod spoločnú kontrolu štátov sveta tak, aby nespôsobil ich postupné vyhynutie," uviedla Daňková.

Dovoz zachytených exemplárov kaktusov podlieha povinnosti predloženia vývozného povolenia príslušným orgánom v krajine vývozu a povolenia na dovoz vydávaného Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR. Keďže deklarant nepredložil v colnom konaní žiadne povolenia, nemohol byť takýto tovar prepustený do režimu voľný obeh. "Colný úrad Košice vzácne kaktusy zaistil a následne odovzdal do starostlivosti Botanickej záhrady v Košiciach," skonštatovala Daňková.

Podobne do voľného obehu v minulom roku neprepustili 493 kusov rôznych balení semienok rastlín, ktoré si zákazníci internetových obchodov objednali na Slovensko z tretích krajín. Fytoinšpektor v týchto prípadoch konštatoval, že ich prepustenie zamieta. Pobočka CÚ Košice Pošta odhalila v minulom roku aj 402 prípadov porušení práv duševného vlastníctva, pričom najčastejšie dovážaným tovarom je športová obuv. "Často zaisťovaným tovarom v poštových zásielkach sú taktiež lieky na podporu mužskej potencie a lieky, ktoré sú u nás viazané na lekársky predpis. Celkovo išlo o 621 kusov zásielok a viac ako 33.000 kusov tabletiek, ktoré neboli colným úradom pustené do voľného obehu," dodala Daňková.

Súčasťou nálezov zistených colnými kontrolami na košickej pošte je za minulý rok aj 12 zásielok obsahujúcich omamné a psychotropné látky, šesť kusov zbraní, štyri puškohľady a 84 kusov šípov do kuše. V zásielkach sa objavili aj oleje s obsahom látky CBD, spotrebiteľské balenia cigariet a tabaku bez slovenskej kontrolnej známky a spotrebiteľské balenia liehu rovnako bez označenia. Nevšedným nálezom bol list s falzifikátmi bankoviek.