Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

Lietajúca Gizi je nezmar, v 89 rokoch odcudzila 70.000 forintov

89 ročná zlodejka Gizela Kosztorová, archívne foto Foto: blikk.hu

Zlodejka, ktorú naposledy pristihli pri krádeži v marci 2015 v rakúskom Ruste, tvrdí, že kleptománia je u nej dôsledkom ochorenia z mladosti.

Budapešť 3. júla (TASR) - Medzičasom 89-ročná najstaršia maďarská zlodejka, známa pod prezývkou Lietajúca Gizi, opäť raz skončila na polícii.

Tentoraz ju zadržali v pondelok 29. júna v obci Kóny v okrese Csorna na severozápade krajiny, keď krátko predtým odcudzila z jedného z miestnych rodinných domov 70.000 forintov z kuchyne.

Poškodení na to prišli až na základe upozornenia suseda, ktorý si neznámu starkú všimol pri opúšťaní domu a následne informoval vlastníkov. Kleptomanka neprišla do úzkych, suseda požiadala o pomoc pri zorientovaní sa a miesto činu decentne opustila. Nedostala sa však ďaleko, pretože alarmovaní policajti ju kontrolovali v okolí miesta činu po tom, čo ju zdržali miestni občania. Následne ju predviedli na okrsok a začali jej vyšetrovanie pre dôvodné podozrenie z trestného činu krádeže.

Informovali o tom maďarské médiá.

Majsterka vo svojom "odbore", ktorú od roku 1953 odsúdili za trestné činy krádeže na celkovo 40 rokov žalára, o sebe tvrdí, že sa kriminálnej činnosti venuje "z vášne". Sama sa označuje za "kráľovnú zlodejov". Za mrežami strávila celkovo 17 rokov.

Prezývka Gizely Kosztorovej pochádza z obdobia vlády štátostrany, keď zlodejka používala na presuny k dejiskám činov leteckú dopravu, aby sa ešte v rovnaký deň vracala do metropoly krajiny Budapešti. Medzičasom však cestuje výlučne vlakmi, pretože železničná doprava je v Maďarsku pre dôchodcov bezplatná.

Zlodejka, ktorú naposledy pristihli pri krádeži v marci 2015 v rakúskom Ruste, tvrdí, že kleptománia je u nej dôsledkom ochorenia z mladosti. Pri pohľade na otvorené dvere vraj musí vojsť a pri pohľade na cennosti, osobitne zlaté šperky a hotovosť, ich odcudziť. Údajne spáchala podstatne viac krádeží, než aký bol počet tých vyšetrovaných. V mnohých prípadoch jej blízki vraj vyhľadali poškodených a odcudzené veci im vrátili.

Svedkovia popisujú rodáčku z Miškovca ako elegantnú dámu, ktorá pôsobí podstatne mladšie, ako je jej skutočný vek, a vyjadruje sa vyberaným spôsobom. Lietajúca Gizi v minulosti tvrdila, že odvodenie jej prezývky od presunov lietadiel nie je korektné, pretože vraj nikdy nesedela na palube lietadla.