Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Krimi

Z Mexika vydali na Slovensko megapodvodníka Romana Csonku

Na archívnej snímke Roman Csonka Foto: TASR - Prezídium Policajného zboru SR

Štyridsaťsedemročný Csonka bol zadržaný v Mexiku 21. januára tohto roku na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu vydaného Krajským súdom v Nitre v roku 2013.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Romana Csonku, ktorý sa v minulosti dopustil rozsiahleho podvodu na ministerstve dopravy, pôšt a telekomunikácií a ktorého za tento čin odsúdil súd v Nitre na trest v trvaní šesť rokov a šesť mesiacov, vydali v stredu 23. septembra z Mexika na Slovensko.

Štyridsaťsedemročný Csonka bol zadržaný v Mexiku 21. januára tohto roku na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu vydaného Krajským súdom v Nitre v roku 2013. Csonka bol pre trestný čin podvodu odsúdený na trest odňatia slobody v trvaní šesť rokov a šesť mesiacov. Ministerstvu dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky spôsobil škodu v celkovej výške 29.675.000 Sk (približne jeden milión eur).

"Po vydaní medzinárodného zatýkacieho rozkazu Národná ústredňa Interpol Bratislava v spolupráci s Odborom cieľového pátrania Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru vykonala rozsiahle úkony za účelom lokalizácie hľadanej osoby," uviedol dnes pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Wäldl. Csonka bol následne dodaný do Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave.

Csonka mal v roku 1998 uzavrieť so Štátnym fondom cestného hospodárstva Bratislava zmluvu o predaji diaľničných známok. Prevzal spolu 81.800 kusov známok za účelom ich dodania na distribučné miesta. Bez súhlasu štátneho fondu známky odpredal ďalším osobám bez toho, aby ich vyúčtoval. Finančné prostriedky použil pre svoju potrebu. Podľa neoficiálnych informácií TASR Csonka na Slovensku zanechal rodinu a v Mexiku sa znovu oženil a mal by tam mať dcéru.