Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Krimi

Zatkli muža, ktorý balíkovými bombami vydieral zásielkovú službu DHL

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podozrivý vydierač sa sám vzdal polícii a vyšetrovatelia sa domnievajú, že stojí sa sériou pokusov o vydieranie, ktoré pred troma rokmi šokovali Nemecko.

Berlín 27. mája (TASR) - Berlínska polícia vo štvrtok oznámila, že zadržala 35-ročného muža podozrivého z použitia balíkových bômb na vydieranie zásielkovej služby DHL. Informuje o tom agentúra AFP.

DHL je expresná zásielková služba nemeckej spoločnosti Deutsche Post. Podozrivý vydierač sa v stredu sám vzdal polícii a vyšetrovatelia sa domnievajú, že stojí sa sériou pokusov o vydieranie, ktoré pred troma rokmi šokovali Nemecko.

Muž podľa polície zaslal viacero balíkov s výbušninami na adresy v Berlíne a Brandenbursku medzi novembrom 2017 a rokom 2018, hoci si jeho konanie nevyžiadalo zranenia. Bola medzi nimi aj zásielka DHL obsahujúca klince, skrutky a výbušný prach z poľského ohňostroja, ktorú v roku 2017 prijala lekáreň v meste Postupim. Balík pri otvorení neexplodoval, polícia však vtedy preventívne evakuovala vianočné trhy, ktoré sa konali v blízkosti. Evakuácia opätovne vyvolala obavy z možného útoku džihádistov, ktorí v roku 2016 na vianočných trhoch v Berlíne pripravili o život 12 ľudí.

Polícia neskôr v balíku objavila odkaz s požiadavkou, že balíkové bomby budú pokračovať dovtedy, kým DHL nezrealizuje nevystopovateľnú platbu v hodnote desiatich miliónov eur vo virtuálnej mene bitcoin, píše AFP.

Aj keď muža zatkli a obvinili v desiatich bodoch z pokusu o vydieranie, sudca mu zatiaľ umožnil stíhanie na slobode s tým, že sa sám vzdal polícii.