Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Krimi

Nitrianski colníci zaistili desiatky falošných detských figúrok

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Martin Palkovič

Mobilná hliadka kontrolovala stánky na komárňanskom jarmoku a zmerala sa aj na predaj hračiek. V jednom zo stánkov spozorovala postavičky, ktoré mali byť od známeho výrobcu z Dánska.

Nitra 21. novembra (TASR) - Nitrianski colníci počas kontroly na Ondrejskom jarmoku v Komárne zaistili minulý víkend vyše 250 detských figúrok. Ako informoval Colný úrad (CÚ) Nitra, vzniklo pri nich podozrenie, že porušujú práva duševného vlastníctva držiteľa ochrannej známky.

Mobilná hliadka kontrolovala stánky na komárňanskom jarmoku a zmerala sa aj na predaj hračiek. V jednom zo stánkov spozorovala postavičky, ktoré mali byť od známeho výrobcu z Dánska. "Tie však vykazovali všetky znaky porušovania duševného vlastníctva. Predajca nevedel preukázať pôvod a originalitu výrobkov. Uviedol, že figúrky vymenil s iným predajcom za nože, ktoré mu nešli na odbyt. Mobilná hladka zaistila 251 postavičiek, pretože vzniklo podozrenie z porušenia práv duševného vlastníctva držiteľa ochrannej známky LEGO," uviedol CÚ Nitra.

Ako doplnil, colníci budú pokračovať v monitorovaní rôznych predajných akcií v predvianočnom období v nezmenenej intenzite. "Chceme v čo najväčšej miere eliminovať predaj tovaru porušujúceho duševné vlastníctvo. Upozorňujeme spotrebiteľov, aby sa nedali nalákať na podozrivo nízke ceny a vyhýbali sa nakupovaniu pochybných a podozrivo lacných výrobkov neoznačených kontrolnou známkou. Falošné výrobky môžu byť svojím vyhotovením, kvalitou spracovania alebo zložením nebezpečné pre ich zdravie," upozornil CÚ.