Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Bos Róbert L. zostáva za mrežami, Vincko ide na slobodu

Na snímke Ivan C. (prezývaný Vinco - Vincko) po prepustení na slobodu na železničnej stanici Zvolen. Foto: FOTO TASR - Branislav Račko

Obaja sýkorovci čelia obžalobe, ktorá ich viní zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR na dnešnom neverejnom zasadnutí v trestnej veci obžalovaného bosa Róberta L., prezývaného Kýbel, a Ivana C., zvaného Vinco-Vincko, zrušil uznesenie Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici týkajúce sa obžalovaného Ivana C. a prepustil ho z väzby na slobodu. TASR o tom informoval hovorca NS SR Boris Urbančík.

Nad Ivanom C. zároveň uložil dohľad probačného a mediačného úradníka. "Obžalovaný Ivan C. je povinný oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu, ktorý vedie konanie, každú zmenu miesta pobytu. Nariaďuje sa jeho kontrola technickým prostriedkom - zariadením na určenie polohy kontrolovanej osoby a má zákaz vycestovať do zahraničia," povedal Urbančík.

KS v Banskej Bystrici prepustil Ivana C. na slobodu v auguste tohto roka. Podľa slov jeho obhajkyne však jej klient nebol s podmienkami súdu spokojný a zvyšné dni do skončenia väzby 25. septembra si chcel "odkrútiť". Nechcel totiž, aby jeho rodina bola obmedzovaná technickými prostriedkami a kvôli nemu stratila súkromie.

Voči rozhodnutiu KS tak podal sťažnosť, ktorú NS SR zamietol.

Róbert L. zostáva aj po rozhodnutí NS SR naďalej vo väzbe.

Obaja sýkorovci čelia obžalobe, ktorá ich spolu s komplicmi viní zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Hoci Ivan C., pravá ruka Kýbla, ktorý bol dvakrát neprávoplatne odsúdený na doživotie, nechcel predčasne z väzby na slobodu, dnes po 15.00 h opustil brány Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici. Namieril si to s veľkou taškou na pleci na banskobystrickú železničnú stanicu. Vo Zvolene musel prestupovať, aby sa rýchlikom dopravil do Bratislavy. Jeho odchod spoza múrov väzby neunikol pozornosti médií.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici jeho, ako aj Kýbla už dvakrát odsúdil na doživotie, najprv v roku 2016 a naposledy v apríli tohto roku. Obaja podali odvolanie a NS SR zakaždým rozsudky zrušil. Trestnú vec obžalovaného Róberta L. a spol. napokon ŠTS odňal a prikázal Krajskému súdu v Banskej Bystrici, aby ju v potrebnom rozsahu prejednal a rozhodol. Proces sa začne odznova. Termín je stanovený na koniec októbra.