Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Krimi

V Belgicku zatkli desiatky zločincov: Pomohli údaje o cestujúcich

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podarilo sa identifikovať 834 osôb, ktoré boli zaregistrované v policajných databázach.

Brusel 17. augusta (TASR) - Desiatky zločincov sa podarilo zadržať belgickým úradom od 1. apríla tohto roku, odkedy letecké spoločnosti musia povinne hlásiť údaje o cestujúcich ministerstvu vnútra. Uviedla v piatok tlačová agentúra Belga.

Minister vnútra Jan Jambon v rozhovore pre denníky De Tijd a L'Echo potvrdil, že sa podarilo identifikovať 834 osôb, ktoré boli zaregistrované v policajných databázach.

Špeciálna preverovacia jednotka s názvom Útvar pre informácie o cestujúcich (PIU), je súčasťou krízového strediska federálneho ministerstva vnútra. Tento tím sa skladá z približne 30 osôb z radov polície, štátnej bezpečnosti, vojenskej spravodajskej služby a colnej správy. Jeho účastníci mapujú cestovné zvyky a správanie potenciálnych členov zločineckých sietí a teroristických organizácií.

Letisková polícia na popud PIU zasahovala pri asi desiatich percentách z celkového počtu 834 osôb identifikovaných v policajných databázach. Vďaka týmto zadržaniam sa podľa ministerstva vnútra podarilo zabrániť 18 únosom detí a bolo zatknutých osem dôležitých priekupníkov s drogami.

Spravodajca TASR Jaromír Novak