Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Za zneužívanie dcéry dostal expolicajt trojročnú podmienku

Ilustračné foto. TASR/Radovan Stoklasa

Súd zohľadnil aj fakt, že v tom čase maloletá dcéra mala štyri roky a konanie obžalovaného nezanechalo na jej psychike závažnejšie dôsledky.

Prešov 1. marca (TASR) – Krajský súd v Prešove na dnešnom odvolacom pojednávaní zrušil rozsudok prvostupňového Okresného súdu v Prešove vo výroku o treste a obžalovanému Jozefovi Pustovkovi za trestný čin pohlavného zneužívania maloletej dcéry uložil trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyroch rokov s probačným dohľadom. Súčasne mu bola uložená povinnosť podrobiť sa psychoterapii alebo psychologickému poradenstvu. Rozhodnutie je dnešným dňom právoplatné a súčasne začína plynúť štvorročná podmienečná doba.

Ako informovala hovorkyňa prešovských súdov Ivana Petrufová, sadza pri tomto trestnom čine je od sedem do štrnásť rokov. U obžalovaného došlo k mimoriadnemu zníženiu trestu z dôvodu, že doba trestného stíhania bola dlhá, keďže k jeho zadržaniu došlo ešte v roku 2010 a súd zobral do úvahy aj skutočnosť, že počas tohto obdobia, kedy mu bolo uložené obmedzenie styku s maloletou dcérou, tento príkaz dodržiaval. Súd zohľadnil aj fakt, že v tom čase maloletá dcéra mala štyri roky a konanie obžalovaného nezanechalo na jej psychike závažnejšie dôsledky.

Okresný súd v Prešove odsúdil Jozefa Pustovku 18. mája 2015 na sedem rokov odňatia slobody za pohlavné zneužívania maloletej dcéry. Proti rozsudku sa odsúdený odvolal. Súdny proces trval od 25. júla 2011. Po celý čas súdneho konania obžalovaný trval na to, že je nevinný. Stála za ním aj jeho manželka, s ktorou sa im počas procesu narodil syn.

Proti obžalovanému svedčili niektoré znalecké posudky psychológov, výpovede niektorých učiteliek z materskej školy. Na možné sexuálne zneužívanie maloletej upozornili detskú psychologičku pedagógovia z materskej školy a tá prípad oznámila na polícii. Obžalovaný bol prepustený z Policajného zboru a mal zákaz priblížiť sa na päť metrov k dcére. Bol prepustený z vyšetrovacej väzby a bol súdený na slobode. Dievčatko má dnes desať rokov.