Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Krimi

Súdy v Košiciach opäť prehľadávali kvôli bombovej hrozbe

Ilustračné foto. Foto: TASR

Z objektov súdov evakuovali pracovníkov a ďalšie prítomné osoby.

Košice 27. marca (TASR) – Pre údajnú bombovú hrozbu evakuovali dnes dopoludnia budovu súdov v Košiciach. Sídlo krajského a troch okresných súdov prehľadávala polícia, ukázalo sa však, že opäť išlo o poplašnú správu.

To, že na súde je bomba, anonym tentoraz telefonicky oznámil krátko pred 9.00 h na linku ústredne košického krajského súdu. Polícia po prijatí informácie vykonala potrebné opatrenia. Na miesto boli ihneď vyslané policajné hliadky i psovod so služobným psom na vyhľadávanie výbušnín. Z objektov súdov evakuovali pracovníkov a ďalšie prítomné osoby.

"Polícia po kontrole súdov o 10.50 h prijaté opatrenia ukončila s negatívnym výsledkom, čo znamená, že na žiadnom súde sa výbušnina nenachádzala. V tejto súvislosti vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach začal trestné stíhanie pre zločin šírenia poplašnej správy - v tomto prípade je trestná sadzba na tri až osem rokov," uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová. Polícia po páchateľovi intenzívne pátra.

Anonymné telefonické oznámenia o údajnej bombe na súde zamestnávajú košickú políciu a záchranárov pomerne často, stalo sa tak aj 16. a 23. marca. "V okrese Košice za dva mesiace tohto roka evidujeme päť prípadov šírenia poplašnej správy, zatiaľ nebol ani jeden z nich objasnený," informovala Mésarová. Vlani riešili policajti 11 takýchto prípadov, objasnený dosiaľ nebol ani jeden. V roku 2015 to bolo taktiež 11 prípadov, pričom tri sú objasnené.

Krajské policajné riaditeľstvo využije podľa hovorkyne všetky zákonné možnosti na zistenie páchateľa týchto trestných činov, prijaté boli za týmto cieľom bližšie nešpecifikované opatrenia. "Môžeme verejnosť ubezpečiť, že na objasnení týchto prípadov intenzívne pracujeme, všetky prípady analyzujeme aj v nadväznosti na prebiehajúce konania na súdoch. Veríme, že všetky tieto opatrenia v blízkej dobe prinesú pozitívne výsledky," uviedla. Objasňovanie týchto prípadov je náročné. Kriminálna polícia pritom podľa hovorkyne disponuje určitými informáciami, ktoré by v blízkom čase mohli smerovať ku vzneseniu obvinenia.

Trestný čin šírenia poplašnej správy môže mať podľa polície rôzne spôsoby spáchania, ako aj rôzne následky, najmä vo vzťahu k objektom či predmetom útoku, voči ktorým smerujú a ktorých sa môžu dotknúť. Prísnejšie je ho možné kvalifikovať vtedy, ak v jeho dôsledku dôjde "k vážnej poruche v hospodárskej prevádzke alebo hospodárskej činnosti právnickej osoby alebo v činnosti štátneho orgánu alebo inému obzvlášť závažnému následku". V takom prípade priamo zákon vymedzuje trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Opatrenia, ktoré polícia vykonáva v danom prípade, sa týkajú činnosti Krajského súdu Košice a Okresných súdov Košice I, Košice II a Košice-okolie. "Ide teda o budovu s činnosťou niekoľkých štátnych inštitúcií, niekoľkých stoviek zamestnancov a ďalších stoviek osôb zúčastnených na rôznych pojednávaniach. Prerušenie činnosti týchto inštitúcií tak okrem iného spôsobuje aj niekoľkotisícové škody," konštatovala Mésarová.