Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Takto polícia vysvetľovala, prečo dal policajt facku mladíkovi

Ilustračné foto Foto: TASR

Polícia z miesta incidentu predviedla na vypočutie celkom štyri osoby. Dôvodom bolo neuposlúchnutie výzvy policajta na preukázanie totožnosti.


Prešov/Vranov nad Topľou 27. októbra (TASR) – Polícia sa dnes vyjadrila k prípadu vranovského príslušníka polície, ktorý podľa videa kolujúceho na internete dal facku mladíkovi v centre Vranova. Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Dušan Sabol dnes na tlačovej besede informoval, že prípad sa stal v sobotu 22. októbra o tretej hodine nadránom pri jednom z barov na Námestí slobody. Vyšetrujú ho dve zložky, a to vecne príslušný Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR a kontrolná skupina Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Sabol uviedol, že doteraz neboli vysvetlené okolnosti, ktoré incidentu predchádzali a od ktorých sa odvíjalo použitie donucovacích prostriedkov. Policajná hliadka počas služby zaregistrovala v centre mesta pred nočným klubom skupinu mladíkov, medzi ktorými došlo k vzájomným potýčkam. Vyzvala ich, aby upustili od vzájomného napádania a rušenia nočného pokoja. Policajti ešte preventívne zotrvali na mieste, aby opätovne nedošlo k protiprávnej činnosti.

V tom čase vyšiel z nočného klubu mladík J. G., ktorý sa správal vulgárne a provokoval policajtov. Preto ho vyzvali, aby predložil doklad totožnosti, čo odmietol. Policajti mali vozidlo na prepravu služobných psov, preto privolali inú hliadku, aby mladíka mohli predviesť na vypočutie. Ten sa im postavil do dráhy a bránil v prejazde.

„Keď jeho správanie videli mladíci, ktorí neskorší incident pri aute komentovali a kamerovali, kričali naňho, aby zostal stáť, že sú zvedaví, čo urobia policajti. Vtedy sa mladík pred policajným autom zastavil asi na 20 sekúnd, založil si na hrudi ruky a čakal. Pretože uvedená osoba odmietala preukázať svoju totožnosť, správala sa arogantne, vulgárne, odmietala ustúpiť a provokatívne bránila vozidlu v jeho prejazde, hliadka sa rozhodla o jej predvedenie na obvodné oddelenie,“ konkretizoval Sabol.

Pre mladíka J. G. prišla druhá policajná hliadka. Príslušníci ho vyzvali, aby nastúpil do vozidla. Ten to odmietol a po vyhrotení situácie policajti použili silové hmaty. K vozidlu na to pristúpil ďalší mladík R. A., ktorý podľa vyjadrenia Sabola kričal na policajtov a snažil sa otvoriť zadné dvere, zároveň povzbudzoval zadržaného, aby vystúpil z auta. Policajti to vyhodnotili ako protiprávne konanie a chceli ho legitimovať. Jeden z policajtov vystúpil z vozidla a snažil sa zabezpečiť dvere auta. Vtedy sa dostal do potýčky s R. A., ktorý mu bránil v služobnom zákroku. V snahe spacifikovať ho padla aj osudná facka.

Polícia z miesta incidentu predviedla na vypočutie celkom štyri osoby. Dôvodom bolo neuposlúchnutie výzvy policajta na preukázanie totožnosti. Sabol uviedol, že si počká na výsledky šetrenia a potom prijme adekvátne opatrenia, v prípade potreby aj personálne.

Podľa Sabola prípady nerešpektovania výzvy policajtov sa v poslednom období množia. Posledný zaregistrovali zo stredy 26. októbra v Prešove, keď policajti zobrali na výsluch muža, ktorý sa dobýjal do cudzieho bytu na Ulici Tarasa Ševčenka. Muž pod vplyvom alkoholu sa správal agresívne aj voči policajtom, ktorí ho zobrali na vypočutie. V služobnom aute kládol odpor a pri vystupovaní z vozidla spadol na tvár a zlomil si tri rebrá s predpokladanou dobou liečenia štyri týždne.