Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Krimi

Prokurátor ÚŠP navrhuje pre Jakuba Š. väzenie na viac ako päť rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Jakub Š. sa mal extrémistických trestných činov dopustiť v rokoch 2015 až 2018. P

Banská Bystrica 22. novembra (TASR) - Šéf združenia Slovenská pospolitosť Jakub Š., obžalovaný zo zločinu rozširovania a výroby extrémistických materiálov, ako aj prečinu ich prechovávania, si už čoskoro vypočuje rozsudok. Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, v stredu odzneli záverečné reči a 29. novembra sa už očakáva vyhlásenie rozsudku.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v záverečnej reči navrhol pre obžalovaného trest odňatia slobody vo výmere päť rokov a štyri mesiace, ako aj trest prepadnutia vecí.

Jakub Š. sa mal extrémistických trestných činov dopustiť v rokoch 2015 až 2018. Podstatná časť vykonaného dokazovania sa týkala objasňovania významu niektorých symbolov, ako napríklad kolovrat alebo dvojramenný dvojkríž, ktoré Slovenská pospolitosť použila na tričkách, mikinách, odznakoch a iných propagačných materiáloch.

"Cítim sa nevinný, nie som si vedomý spáchania žiadnych extrémistických trestných činov. Nikdy som sa k extrémizmu nehlásil," zdôraznil v stredu pred samosudcom Jakub Š.

Dôrazne odmietol spájanie symbolov na predmetoch, ktoré predával prostredníctvom internetového obchodu, s extrémistickou, nacistickou ideológiou. Kolovrat vníma ako symbol slnka či slovanstva, nikdy ho vraj nepoužíval ako politický symbol. Navyše vznikol dávno predtým než nacistická ideológia. Dvojramenný dvojkríž sa podľa neho nachádza i na erboch slovenských miest, obcí a rovnako nemá súvis s touto ideológiou. Ako tiež dodal, má úctu k odkazu našich predkov a k boju Slovanov proti útlaku a nespravodlivosti. Okrem iného dodal, že je milovníkom obdobia romantizmu a štúrovcov.

Obhajoba Jakuba Š. navrhuje oslobodenie spod obžaloby. "Môj klient od začiatku vyšetrovania a aj na hlavnom pojednávaní popiera svoju vinu. Vyjadroval sa k všetkým symbolom, vysvetľoval ich význam. Sme toho názoru, že sa nepodarilo preukázať spáchanie skutkov uvedených v obžalobe," konštatovala obhajkyňa Ivana Kochanská.