Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Krimi

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na 2 súrodencov

Maroš Žilinka Foto: TASR/Michal Svítok

Obvinení sa mali dopustiť trestnej činnosti v súvislosti s dovozom a následným predajom takmer 5 miliónov spotrebiteľských balení cigariet zn. YESMOKE na území Slovenskej republiky koncom roka 2012

Bratislava 7. decembra (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Maroš Žilinka podal dnes na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu na súrodencov Romana P. a Zuzanu P. pre zločin nezaplatenia dane a poistného a prečin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky, spolupáchateľstvom. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

"Obvinená súrodenecká dvojica sa mala dopustiť trestnej činnosti v súvislosti s dovozom a následným predajom takmer piatich miliónov spotrebiteľských balení cigariet zn. YESMOKE na území Slovenskej republiky koncom roka 2012, prostredníctvom obchodnej spoločnosti obvineného Romana P. Obvinení s cieľom nezaplatiť splatnú daň a vyhnúť sa postihu za také konanie, vyhotovili celý rad fiktívnych a účelových listín vyvolávajúcich zdanie prevodu obchodného podielu a zmeny konateľa obvineného Romana P. na neexistujúcu (tri roky mŕtvu) osobu Milana K.," konkretizovala hovorkyňa.

Podpisom Milana K. sa podpísala obvinená Zuzana P. "Pričom pri overovaní podpisov a totožnosti využili údaje z falošného občianskeho preukazu na meno Milana K., ktorý predložili na matričných úradoch a následne spoločne vyhotovili a doručili správcovi dane daňové priznanie obchodnej spoločnosti k spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktoré taktiež podpísala podpisom Milana K. obvinená Zuzana P., ale daň nezaplatili, čím ukrátili štátny rozpočet Slovenskej republiky o deväť miliónov eur," dodala hovorkyňa ÚŠP.

Podľa prokurátora ÚŠP Žilinku "šlo o trestnú činnosť dôkladne premyslenú a dlhodobo plánovanú, ktorej základným kameňom modusu operandi bolo využitie identity neexistujúcej osoby, na ktorú by bola prenesená právna zodpovednosť konateľa obchodnej spoločnosti za nezaplatenie priznanej spotrebnej dane z tabakových výrobkov. Skutočnosť, že podpisy na fiktívnych dokumentoch vyhotovila obvinená, vyplýva zo znaleckého skúmania Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru."

Obvineným v prípade odsúdenia hrozí nepodmienečný trest odňatia slobody až na osem rokov.