Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Krimi

Roman, ktorý falšoval japonské jeny, je vo väzbe

Ilustračné foto Foto: TASR

Policajný vyšetrovateľ obvinil Romana O., Richarda F. a Patrika R. z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov.

Bratislava 2. júna (TASR) - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) zobral dnes Romana O. do väzby. TASR o tom informovala Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry. ÚŠP dal totiž návrh na jeho väzbu.

"Obvinený podal sťažnosť, prokurátor nie," uviedla Tökölyová. Muž je obvinený z falšovania japonských jenov. Ide o neplatné bankovky vyrobené v roku 1958, stiahnuté z obehu v roku 1986. Mali byť zlikvidované, podvodom boli vyvezené do Európskej únie.

Z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov obvinila polícia okrem Romana O. aj Richarda F. a Patrika R.

„Ide o neplatné bankovky, ktoré boli vyrobené v roku 1958 a stiahnuté z obehu v roku 1986. Mali byť zlikvidované, ale podvodom ich vyviezli do Európskej únie. Od októbra 2016 sa obvinené osoby mali pokúšať prostredníctvom nastrčených osôb vymeniť tieto neplatné bankovky za eurá,“ povedala Tökölyová.

Podľa prokuratúry sa obvineným malo podariť vymeniť 25 miliónov japonských jenov za takmer 182.000 eur v štyroch prípadoch.