Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

Polanski predstúpil pred súd, ktorý rozhodne o jeho vydaní do USA

Režisér Roman Polanski prichádza nad súd 25. februára 2015 v Krakove. Režisér Roman Polanski predstúpil pred súd v poľskom Krakove, ktorý posudzuje žiadosť o jeho vydanie do USA, kde ho stíhajú pre údajný pohlavný styk s 13-ročným dievčaťom. Konečné rozhodnutie vo veci dnes nepadlo, keďže súd musí preštudovať dodatočné dokumenty predložené obhajobou. Termín ďalšieho pojednávania stanovili na apríl. Foto: TASR/AP/Alik Keplicz

Podľa amerických úradov v súčasnosti 81-ročný režisér v roku 1977 zneužil vtedy 13-ročné dievča, k svojmu činu sa priznal a strávil niekoľko týždňov vo väzbe.

Varšava 25. februára (TASR) - Svetoznámy režisér Roman Polanski predstúpil dnes pred súd v poľskom Krakove, ktorý posudzuje žiadosť o jeho vydanie do USA, kde ho stíhajú pre údajný pohlavný styk s 13-ročným dievčaťom.



Konečné rozhodnutie vo veci dnes nepadlo, keďže súd musí preštudovať dodatočné dokumenty predložené obhajobou. Termín ďalšieho pojednávania stanovili na apríl, oznámila agentúra AP.

Filmár prišiel na krakovský súd v sprievode dvoch právnikov. Sudca vyhovel žiadosti obhajoby, aby boli z dnešného pojednávania vylúčené médiá.

Úlohou súdu je posúdiť, či sa ohľadne žiadosti, ktorá do Poľska dorazila začiatkom tohto roku, majú podniknúť ďalšie kroky. Rozhodnutie o prípadnom vydaní bude potom v kompetencii poľského ministra spravodlivosti. Ak súd americkú žiadosť zamietne, celý prípad bude pre poľskú stranu uzavretý.

Podľa amerických úradov v súčasnosti 81-ročný Polanski v roku 1977 zneužil vtedy 13-ročné dievča, k svojmu činu sa priznal a strávil niekoľko týždňov vo väzbe. Ešte pred vynesením rozsudku, ktorý mohol pre neho znamenať aj dlhoročné väzenie, však ušiel z USA do Francúzska.

Pri vstupe na americké územie mu odvtedy automaticky hrozí zadržanie. Polanski preto osobne nemohol prevziať ani Oscara, ktorého získal za film Pianista, ale ani ďalšie americké filmové ocenenia, vrátane Zlatého glóbusu za film Čínska štvrť.

Polanski sa momentálne zdržiava v Poľsku, kde sa pripravuje na natáčanie nového filmu. Poľská prokuratúra odmietla žiadosť USA o režisérovo zatknutie, ale požiadala súd, aby sa vyjadril k jeho prípadnej extradícii.

V roku 2009 Polanského v súvislosti s tou istou kauzou zatkli vo Švajčiarsku, ale tamojšie úrady napokon americkej žiadosti o jeho vydanie nevyhoveli.