Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

Lajčákov rezort znepokojil prípad Sheily a jej videoútok na islamistov

Na snímke Sheila Sz. prichádza na rozhodovanie o vzatí do väzby na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici 19. februára 2017. Foto: TASR - Branislav Račko

Hovorca ministerstva zahraničných vecí uviedol, že názory prezentované dotyčnou osobou nie sú oficiálnym stanoviskom Slovenska.

Bratislava 24. februára (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR so znepokojením zaznamenalo prípad videozáznamu, na ktorom Slovenka nabáda k násiliu a nenávisti proti skupine ľudí vyznávajúcich inú vieru.

"Jednoznačne sa dištancujeme od tohto a podobných aktov a odsudzujeme hanobenie akejkoľvek rasy, národa a presvedčenia, ako aj podnecovanie k rasovej, etnickej, národnostnej či náboženskej neznášanlivosti," uviedol pre TASR hovorca rezortu diplomacie Peter Susko.

Hovorca ďalej uviedol, že názory prezentované dotyčnou osobou nie sú oficiálnym stanoviskom Slovenska. "Je teraz na rozhodnutí justičných orgánov Slovenskej republiky, aby posúdili mieru zavinenia dotyčnej osoby a rozhodli o primeranom treste," dodal.



Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, v nedeľu (19. 2.) čiastočne vyhovel žiadosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a 24-ročnú Sheilu Sz. z Ružomberka vzal do väzby. Akceptoval však iba dôvody preventívnej väzby, a teda aby nemohla pokračovať v trestnej činnosti. Prokurátor navrhoval aj útekovú väzbu, čomu už sudca nevyhovel. Podal preto sťažnosť a tú podala aj samotná obvinená. V najbližších dňoch o nich rozhodne Najvyšší súd SR.

Sheila Sz. je obvinená zo zločinu výroby extrémistických materiálov v spolupáchateľstve, v súbehu s prečinom násilia proti skupine obyvateľov, prečinom hanobenia rasy a presvedčenia, ako i prečinom podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti.

Mladá žena sa mala zúčastniť na výrobe obrazovo zvukového materiálu podnecujúceho k nenávisti a násiliu proti skupine obyvateľov pre ich náboženské (islamské) vyznanie. V prípade dokázania viny jej hrozí trest od troch do šiestich rokov.