Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Krimi

Pojednávanie v kauze prievalu v bani v Novákoch odročili na neurčito

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pred súd sa mal dnes dostaviť revírnik Jozef Kováč z Handlovej. Muž je zo skupiny pracovníkov, ktorí fárali do bane v čase nešťastia.

Prievidza 20. januára (TASR) - Oboznamovaním prítomných s listinnými dôkazmi pokračovalo dnes na Okresnom súde (OS) v Prievidzi hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického prievalu v bani v Novákoch. K udalosti, pri ktorej zahynuli štyria baníci, sa mal vyjadriť aj posledný svedok, na pojednávanie sa však pre práceneschopnosť nedostavil. Samosudca odročil pojednávanie na neurčito.

Pred súd sa mal dnes dostaviť revírnik Jozef Kováč z Handlovej. Muž je zo skupiny pracovníkov, ktorí fárali do bane v čase nešťastia. "Svedok bol revírnik v dňoch 15. a 16. novembra, to znamená v tých rozhodných dňoch. Je to návrh prokurátora, ktorý na výsluchu tohto svedka trvá. Nesúhlasí s prečítaním jeho výpovede, takže jeho prítomnosť na hlavnom pojednávaní je nevyhnutná," vysvetlil ešte vlani v novembri obhajca obžalovaných Peter Filip. Svedok bol podľa jeho ďalších slov vypočutý na prípravnom konaní, súd si rovnako vypočul aj zmenové hlásenia z toho obdobia. "Nepredpokladám, že nejakým zásadným spôsobom môže niečo objasniť," poznamenal vtedy.

Po prečítaní dvojice listinných dôkazov odročil samosudca pojednávanie na neurčito s tým, že od ošetrujúceho lekára zistí ukončenie práceneschopnosti Kováča a podľa toho určí a vytýči ďalší termín pojednávania.

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza - Dalibor R., Karol D., Jozef H. a Stanislav V., ktorým v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Obžaloba im okrem iného kladie za vinu, že napriek tomu, že niekoľko dní pred tragédiou dochádzalo k prítokom vody na predmetný úsek a dva dni pred prievalom boli na tomto mieste, nevyhodnotili tieto prívaly vody ako príznaky prievalu, nevykonali potrebné opatrenia a vec neoznámili Obvodnému banskému úradu v Prievidzi. Dalibora R. súd uznal za vinného aj v prípade nešťastia v handlovskej bani z augusta 2009, pri ktorom zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Rozsudok nie je právoplatný, obhajcovia obžalovaných v tejto kauze sa totiž proti rozsudku odvolali.

Vyšetrovanie komisií dospelo k záveru, že hlavnou príčinou prievalu v Novákoch boli nepriaznivé geologické faktory pôsobiace v nadloží uhoľného sloja. V jednom prípade sa však zistilo aj porušenie zákona a desiatich ďalších banských predpisov, ktoré spočívali v nesprávnom zhodnotení situácie riadiacich pracovníkov. Okrem iného neboli realizované dva plánované vrty v nadloží dobývaného poľa. Tieto porušenia podľa odborníkov ovplyvnili rozhodovací proces pri riešení krízovej situácie v postihnutom stenovom porube, avšak priamo neovplyvnili príčiny a priebeh prievalu.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť, ale štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.