Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

VIDEO: Vyšetrovanie ukáže, či pri streľbe na auto pochybil policajt

Na archívnej snímke prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Policajt, ktorý strieľal na unikajúce auto počas naháňačky v noci zo soboty na nedeľu (18.6.), postupoval podľa policajného prezidenta T. Gašpara podľa zákona.


Bratislava 19. júna (TASR) – Až záver vyšetrovania ukáže, či pri policajnej streľbe na unikajúce auto v blízkosti Hronského Beňadiku v okrese Žarnovica, pri ktorej zomrel 17-ročný Tomáš, pochybil policajt. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. "Nešlo o bezhlavú streľbu, šlo o plynulý regulovaný proces oznámený operačnému dôstojníkovi," skonštatoval prezident.

Policajt, ktorý strieľal na unikajúce auto počas naháňačky v noci zo soboty na nedeľu (18.6.), postupoval podľa Gašpara podľa zákona. Skúmať sa však bude, či dbal na potrebnú opatrnosť, alebo nemohol riešiť danú situáciu iným spôsobom.

Dôvodom, prečo sa policajti rozhodli použiť zbraň, mala byť agresívna a nebezpečná jazda vodiča, ktorý sa snažil policajtom ujsť. "Počas prenasledovania došlo niekoľkokrát k tomu, že boli ohrozené protiidúce vozidlá. Myslím si, že aj to bol dôvod, prečo sa rozhodol policajt vozidlo zastaviť použitím zbrane," vysvetlil policajný prezident.

Dopravní policajti vykonávali v noci zo soboty na nedeľu kontrolnú činnosť v úseku Nová Baňa-Orovnica-Tekovská Breznica. V nedeľu o 0.45 h pri výjazde z čerpacej stanice v Novej Bani spozorovali auto, ktoré išlo z centra mesta smerom na Orovnicu. Policajti podľa Gašpara už z minulosti vedeli, že toto auto porušuje často dopravné predpisy a zvykne ho riadiť 19-ročný mladík bez vodičského oprávnenia, o ktoré sa pokúšal už trikrát. Pri jednej cestnej kontrole sa dokonca tento mladík pokúsil zraziť policajta, začo bol odsúdený za útok na verejného činiteľa.

Policajti sa preto rozhodli auto zastaviť a zapli svetelno-výstražné znamenie. Vodič však nezastavil a polícii začal unikať, pričom ohrozil v protismere idúce vozidlo. "Prenasledovanie pokračovalo v smere na Orovnicu. Za obcou sa rozhodol veliteľ hliadky použiť zbraň. Vystrelil dokopy tri varovné výstrely v intervale zhruba 30 sekúnd. Po druhom výstrele informoval operačné stredisko o použití zbrane a o tom, že prenasledujú vozidlo, ktoré nechce zastaviť," priblížil Gašpar.

Policajt následne vystrelil na auto s cieľom trafiť zadné koleso. Strela však zasiahla kufor auta a prešla cez zadnú sedačku, kde sedel 17-ročný Tomáš, ktorý spolu s ďalšími mladými ľuďmi cestoval v aute. Tomáš napokon zraneniu podľahol.

"Vozidlo napriek tomu, že bolo zasiahnuté a zaregistrovala to aj jeho posádka, pokračovalo v unikaní až do miesta, kde sa cesta krížila so železnicou," spresnil policajný prezident. Tu dostalo auto šmyk a vyletelo z cesty. Policajti až prehliadkou auta zistili, že na zadných sedadlách leží zakrvavený mladík, ktorému poskytli prvú pomoc, zavolali záchranárov a ďalšie policajné hliadky.

"Je mi ľúto, že došlo k strate mladého nevinného života. Policajti nemali možnosť vidieť, aká je zostava vo vozidle, keďže malo tieniace fólie a bola tma. Potreba použitia zbrane sa vyvinula až počas prenasledovania, pretože vodič jazdil arogantne a ohrozoval iných," skonštatoval Gašpar s tým, že sa pokúsia zlepšiť výcvik streľby policajtov v takýchto prípadoch.