Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Krimi

T. GAŠPAR: Prehliadku firmy L. Bašternáka vykonali v súlade so zákonom

Na archívne snímke prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. Foto: TASR - Martin Baumann

Prehliadka priestorov firmy L. Bašternáka prebehla podľa Gašpara v ten deň, kedy bola plánovaná. Zmenilo sa však miesto, keďže spoločnosť mala priestory inde ako administratívne sídlo.

Bratislava 20. marca (TASR) – Prehliadka iných priestorov na Karadžičovej ulici v lete 2016 bola vykonaná po tom, čo boli splnené všetky zákonné podmienky. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Reagoval tak na informácie publikované vo viacerých médiách, že bývalý zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Jozef Lutter podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru, nakoľko podľa neho niekto mohol zabrániť vykonaniu prehliadky v súvislosti s vyšetrovaním prípadu podnikateľa Ladislava Bašternáka.

„Čo viedlo bývalého kolegu, s odstupom niekoľkých mesiacov, podať trestné oznámenie, neviem. Neviem, či bol priamym účastníkom, alebo podal to z pohľadu, že mal sprostredkované a nedostatočné informácie,“ povedal dnes Gašpar.

Zároveň odmietol, že by bol vyšetrovací úkon zmanipulovaný. „Po príchode na miesto zistil vyšetrovateľ, že na uvedenej adrese sú predovšetkým priestory advokátskej kancelárie, na ktorú sa príkaz nevzťahoval. Spoločnosť mala na uvedenej adrese len administratívne sídlo, prevádzku má niekde inde. Išlo teda o nie celkom presné vymedzenie objektu v príkaze, lebo príkaz sa týkal prevádzky spoločnosti, nie advokátskej kancelárie,“ doplnil Gašpar.

Podľa neho nebolo možné splniť ani ďalšie zákonné podmienky vykonania úkonu, a to doručiť príkaz oprávnenej osobe, zabezpečiť jej prítomnosť pri prehliadke či realizovať výzvu na vydanie veci. „Toto všetko popisuje zákon a bez toho nie je možné ďalej postupovať a vykonávať prehliadky. Ihneď po tom, čo sa podarilo skontaktovať dotknutú osobu, bola prehliadka v ten deň vykonaná,“ poznamenal Gašpar.

Denník N informoval, že „bývalý zástupca riaditeľa expozitúry Bratislava finančnej polície Jozef Lutter podal v januári na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie. Niekto podľa neho zabránil vykonaniu prehliadky vo firme Bašternáka a Mareka Turčana.“

Denník ďalej uviedol, že keď tam prišli príslušníci Národnej kriminálnej agentúry, „policajtke, ktorá tomu velila, vraj niekto zavolal a povedal jej, aby sa aj s kolegami otočili a žiadnu prehliadku nerobili“.