Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Polícia vlani vyšetrovala v trnavskom kraji šesť vrážd, päť objasnila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na úseku obzvlášť závažných zločinov vrážd bolo za rok 2017 vyšetrovaných celkovo 24 prípadov. V 18 išlo o prípady ešte z 90. rokov, kedy v regióne Dunajskej Stredy operovali zločinecké skupiny.

Trnava 15. februára (TASR) – Na území Trnavského kraja bolo za rok 2017 zistených 7283 trestných činov. V porovnaní s rokom 2016 ide pokles o 477 skutkov, pričom bol zaznamenaný nárast v objasnenosti o 1,27 percenta na 56,80 percent.

Významným faktorom, ktorý ovplyvňuje nápad trestnej činnosti, je poloha regiónu, ktoré hraničí s tromi štátmi, zároveň s ekonomicky najsilnejším Bratislavským krajom, čo má vplyv nielen na skladbu trestných činov, ale aj na migráciu páchateľov, vrátane poškodených. Konštatoval to riaditeľ Krajského riaditeľstva policajného zboru SR v Trnave Patrik Kupec, ktorý so správou o bezpečnostnej situácii v Trnavskom kraji za rok 2017 vystúpil v stredu (14. 2.) na zasadnutí krajského zastupiteľstva.

"V roku 2017 bol zaznamenaný nápad trestnej činnosti zo strany cudzích štátnych príslušníkov, predovšetkým občanov Rumunska a Srbska, ktorí migrujú po území Európskej únie a dopúšťajú sa hlavne rôznej majetkovej trestnej činnosti," uviedol Kupec. Ďalší cudzí štátni príslušníci, zhruba v počte 4000 až 5000 zo Srbska, Rumunska, Bulharska sú zamestnávaní prostredníctvom pracovných agentúr predovšetkým v automobilovom, elektrotechnickom priemysle a v oblasti stavebníctva resp. v súvisiacich výrobných činnostiach. Tí sa okrem majetkovej trestnej činnosti dopúšťajú aj násilnej trestnej činnosti. "Za účelom zníženia jednotlivých druhov kriminality a zvýšenia objasňovania trestnej činnosti boli prijaté opatrenia vo forme nasadenia väčšieho počtu hliadok do miest so zvýšeným výskytom a častejšieho hliadkovania v daných oblastiach," uviedol Kupec.

Krajský policajný riaditeľ informoval, že na úseku násilnej kriminality za rok 2017 bolo zistených 669 trestných činov, čo je o 8 trestných činov viac ako v rovnakom období roku 2016. Medziročne bol objasnený o jeden trestný čin menej, spolu 67,56 percent.

"Na úseku obzvlášť závažných zločinov vrážd bolo za rok 2017 vyšetrovaných celkovo 24 prípadov. No pri 18 išlo o prípady ešte z deväťdesiatych rokov, kedy v regióne Dunajskej Stredy operovali zločinecké skupiny, a to má v príslušnosti Národná kriminálna agentúra (NAKA)," uviedol Kupec. Trnava vyšetrovala šesť vrážd a pri piatich usvedčila aj páchateľa. Dodatočne bola podľa Kupca objasnená vražda Nikoly Beblavej, kde bolo po siedmich rokoch bolo vznesené obvinenie páchateľovi, ktorý mal ženu v septembri 2010 na štátnej ceste v smere Senica – Dojč pod vplyvom návykovej látky vlákať do osobného motorového vozidla v úmysle vykonať s ňou pohlavný styk. Aplikoval jej liek melipramín v smrteľnej dávke pre človeka, jej mŕtve telo odviezol a pohodil do lesného porastu neďaleko strelnice v Senici, kde bola v novembri 2010 nájdená.

Polícia vyšetrovala 40 lúpeží, čo je o 28 menej ako v roku 2016, z nich objasnila 26. „Išlo všetko o prípady uličného charakteru, nebola zaznamenaná žiadna lúpež v banke," uviedol Kupec.

V oblasti majetkovej kriminality išlo o 2785 skutkov, čo je medziročne o 207 menej, pričom sa zvýšila aj objasnenosť. Vlámaní do bytov bolo 184 (o 30 skutkov menej ako 2016), krádeží motorových vozidiel bolo 264 (o 54 vozidiel viac). Toto podľa Kupca možno pripísať skupine podozrivých osôb a páchateľov, ktorí sa pohybovali v blízkosti už väzobne stíhaných osôb podozrivých z predmetnej trestnej činnosti, pričom je predpoklad, že do budúcnosti na tomto úseku príde k poklesu odcudzených motorových vozidiel.