Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Krimi

Turecká polícia zadržala tri osoby podozrivé z útoku na policajtov

Ilustračné foto Foto: TASR

K útoku sa prihlásila zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK).

Istanbul 23. júla (TASR) - V súvislosti s nálezom tiel dvoch policajtov s prestrelenými hlavy turecká polícia vzala do vyšetrovacej väzby tri podozrivé osoby, informovala dnes turecká tlačová agentúra Dogan.

K útoku sa prihlásila zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorá tvrdí, že smrť policajných dôstojníkov bola odvetou za samovražedný bombový útok na zhromaždenie prokurdských mládežníckych aktivistov v meste Suruč pri hraniciach so Sýriou, pri ktorom prišlo o život 32 ľudí a ďalších vyše 100 utrpelo zranenia.

PKK vo svojom vyhlásení tvrdí, že zastrelení dôstojníci, ktorí boli príslušníkmi protiteroristickej a zásahovej polície, spolupracovali s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS). A práve IS nesie podľa PKK zodpovednosť za atentát v Suruči.

Rovnaký názor má aj turecké vedenie. Podpredseda tureckej vlády Bülent Arinč v noci nadnes vyhlásil, že Turecko posilní bezpečnosť svojich hraníc. Konkrétne bezpečnostné plány zatiaľ nie sú známe.

Realizáciu tohto zámeru marí skutočnosť, že krajina má teraz len dočasnú vládu po tom, ako od roku 2002 vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja nezískala v nedávnych parlamentných voľbách dostatok hlasov na vytvorenie svojej vlády a musí si hľadať partnera.

Koaličné rozhovory prebiehajú pomaly a objavili sa aj vyhlásenia, že Turecko smeruje k predčasným voľbám.

Ankara čelí tlaku na medzinárodnej aj na domácej scéne, najmä zo strany kurdskej menšiny, aby proti islamistickým extrémistom postupovala razantnejšie.