Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Krimi

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva odsudzuje útok na Rómku

Ilustračné foto. Na snímke tancujú účastníci školy Dolnozemských tancov počas 50. ročníka Folklórneho festivalu pod Poľanou v Detve 11. júla 2015. Foto: TASR/Andrej Galica

Dievča je dcéra miestneho učiteľa, ten hovorí o rasovo motivovanom útoku.

Bratislava 15. júla (TASR) – Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) odsudzuje útok na mladú Rómku, ku ktorému došlo v nedeľu (12.7.) počas Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve.



"Ide o zbabelý kriminálny čin, ktorý nemá v slušnej spoločnosti miesto," informoval TASR riaditeľ strediska Marián Mesároš. Podľa jeho slov je na slovenskej spoločnosti, aby pochopila, že na kultúrnej akcii bolo pre svoj výzor zbité mladé dievča, ktoré sa chcelo na úrovni zabaviť.

"Obeťou rovnako zmýšľajúcich ľudí môže byť zajtra dieťa, dôchodca či zdravotne postihnutý. Nikto si nemôže uzurpovať právo a hodnotiť, kto sa mu na Slovensku hodí a kto nie," podotkol. Brať prípad na ľahkú váhu s odôvodnením, že išlo o ojedinelý útok, nie je podľa Mesároša na mieste. "Zranenej študentke prajem skoré uzdravenie a verím, že polícia spraví všetko pre skoré postavenie páchateľov útoku pred súd," dodal.

Mladú Rómku zbili podľa medializovaných informácií mladý vyholený muž spolu s ďalším útočníkom na slávnostiach v Detve v nedeľu nadránom. Museli ju hospitalizovať v martinskej nemocnici, pretože jej zlomili spodnú časť tváre. Dievča je dcéra miestneho učiteľa, ten hovorí o rasovo motivovanom útoku.