Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Kvôli utýranej Lucke stojí sociálna pracovníčka pred súdom.Vinu necíti

Z hlavného pojednávania s Alexandrou H. a Jurajom H. (na snímke) za obzvlášť závažný zločin vraždy v spolupáchateľstve. Bratislava, 13. mája 2014 . Foto: TASR/Michal Svítok

Z výpovedí na súde vyplynulo, že sociálne pracovníčky problémovú rodinu Hrotákovcov niekoľkokrát navštívili.

Bratislava 30. marca (TASR) - Sociálna pracovníčka Mária H. sa necíti byť vinná pre zanedbanie povinností v prípade utýrania päťročnej Lucky Luknárovej. Prehlásila to na dnešnom pojednávaní na Okresnom súde Bratislava II.

"V čase prepuknutia celej veci spisová dokumentácia nebola u mňa," vypovedala na súde s tým, že nechápe, prečo je obžalovaná. Sociálne pracovníčky úradu mali pridelenú agendu podľa priezvisk detí. Prokuratúra tak tvrdí, že písmeno L a teda aj utýranú Lucku Luknárovú mala na starosti práve obžalovaná.


Slová prokuratúry potvrdila aj bývalá nadriadená obžalovanej, ktorá na súde vypovedala ako svedok. "Luciu Luknárovú mala pridelenú," skonštatovala.

Z výpovedí na súde vyplynulo, že sociálne pracovníčky problémovú rodinu Hrotákovcov niekoľkokrát navštívili. Dvere im však nikto neotváral. Podľa obžaloby sa im však raz v domácom telefóne ozvala samotná Lucka. Tvrdila, že rodičia mali odísť do mesta a ona zostala doma sama, pretože neposlúchala.

Sudca odročil pojednávanie na 18. mája tohto roka.

Okresný súd Bratislava II už raz uznal obžalovanú Máriu H. za vinnú zo spáchania nedbanlivostného prečinu marenia úlohy verejným činiteľom a uložil jej trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov. Zároveň obžalovanej uložil trest zákazu činnosti spočívajúcej vo výkone zamestnania, povolania alebo funkcie verejného činiteľa na dobu piatich rokov. Mária H. však podala voči tomuto rozhodnutiu odpor a tak súd vytýčil hlavné pojednávanie.

Právoplatný je už rozsudok nad otčimom a matkou utýranej Lucky. Juraj Hroták strávi za mrežami celkom 18,5 roka, Alexandra Hrotáková 14 rokov. Súd ich oboch uznal vinných z trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby, Juraja Hrotáka navyše i z prečinu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo nebytovému priestoru.