Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Uzavreli prípad machinácií v Nitrianskom kraji

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil koncom minulého roka vyšetrovanie prípadu machinácií v Nitrianskom samosprávnom kraji návrhom na podanie obžaloby.

Bratislava 8. januára (TASR) - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil koncom minulého roka vyšetrovanie prípadu machinácií v Nitrianskom samosprávnom kraji návrhom na podanie obžaloby, keď v tejto kauze mal byť zapletený aj bývalý nitriansky podpredseda samosprávneho kraja Vladislav B.

Šiestim obvineným vo veku od 44 do 61 rokov hrozí trest odňatia slobody v trvaní sedem až 12 rokov. Uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová. Polícia začala na prípade pracovať ešte v roku 2011. "Už onedlho však zabezpečila dostatok dôkazov na vznesenie obvinenia vtedajšiemu členovi vedenia Nitrianskeho samosprávneho kraja, bývalej vedúcej jedného z oddelení a štyrom konateľom obchodných spoločností za trestný čin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe," konkretizovala ďalej Baloghová.

Podľa zistení polície mali obvinení nastaviť podmienky verejného obstarávania tak, aby sa víťazom stala vopred dohodnutá spoločnosť. Jej zisk, o ktorý by sa takýmto spôsobom obohatila, bol podľa pribratého znalca vyčíslený na sumu viac ako 180.000 eur. Dokazovanie v tomto prípade bolo náročné, keďže spisový materiál má viac ako 7000 strán.

O uzavretí vyšetrovania informoval ako prvý v stredu 7. januára portál Aktuálne.sk, pre ktorý to potvrdil zástupca šéfa Národnej kriminálnej agentúry Martin Krčmárik aj šéf agentúry Daniel Goga. "Vyšetrovanie bolo ukončené návrhom na podanie obžaloby," povedal Krčmárik. Keď kauza v roku 2012 vypukla, policajný prezident Tibor Gašpar vysvetľoval, že súťaže kraja mali byť pripravené tak, aby skončili v rukách vopred dohodnutého víťaza.