Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Krimi

V minulom roku mohlo pracovať takmer 6600 slovenských väzňov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP Photo

Priemerný počet obvinených vo výkone väzby a odsúdených vo výkone trestu bol v minulom roku 10.270 osôb.

Bratislava 18. apríla (TASR) - V minulom roku mohlo pracovať takmer 6600 slovenských väzňov z necelých 11.000 odsúdených a obvinených osôb.

"Priemerný počet obvinených vo výkone väzby a odsúdených vo výkone trestu bol v minulom roku 10.270 osôb. V porovnaní s priemernými počtami za rok 2016 je to nárast o 154 osôb (nárast obvinených o 38 osôb a odsúdených o 116 osôb). Z uvedeného celkového priemerného počtu 10.270 obvinených a odsúdených spĺňalo podmienky pre zaradenie do práce 6538 osôb," uviedol v stredu pre TASR riaditeľ Kancelária generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž z odkazom na ročenku ZVJS, ktorá bola zverejnená pred pár dňami.

Podľa jeho slov z evidovaného počtu 6538 zaraditeľných osôb bolo v priemere denne do práce zaradených 4548 odsúdených a 48 obvinených, čím sa za hodnotený rok dosiahla 69,56-percentná zamestnanosť. Zamestnanosť vo vedľajšom hospodárstve v porovnaní s rokom 2016 zaznamenala pokles v percentuálnom vyjadrení o 0,28 percenta a v priemernom počte zaradených denne do práce pokles o 30 osôb.

Zaraďovanie obvinených a odsúdených do práce sa vykonávalo vo vnútornej prevádzke a v strediskách vedľajšieho hospodárstva ústavov. Z priemerného počtu 4548 obvinených a odsúdených zaradených do práce bolo priemerne denne 919 osôb zaradených vo vnútorných prevádzkach ústavov a 3629 osôb v strediskách vedľajšieho hospodárstva. Vyplýva ďalej z ročenky ZVJS za minulý rok.

Priemerná pracovná odmena obvinených a odsúdených, ktorá predstavuje odmeňovanie podľa plnenia výkonových noriem, rozsahu pracovnej doby, dosahovanej kvality práce, druhu vykonanej práce a počtu odpracovaných hodín za kalendárny mesiac, bola vo výške 112,09 eura. Vo vedľajšom hospodárstve dosiahla výšku 98,80 eura a vo vnútornej prevádzke 164,60 eura.

"Vytváranie nových pracovných miest pre odsúdených je náročné predovšetkým z dôvodu ich nekvalifikovanosti a v mnohých prípadoch aj absencie pracovných návykov. Snahou zboru je získavať zákazky na jednoduchšie montážne, kompletizačné alebo aj výrobné práce do vnútorných priestorov ústavov. Záujem odberateľov o prácu vykonávanú odsúdenými je však väčší k uzatváraniu zmlúv na pracoviská mimo ústavu. Záujem pracovať prejavuje väčšina odsúdených. Je to tak i napriek mnohým obmedzeniam, či už osobnostných alebo vyplývajúcich zo špecifík výkonu trestu. Počas roka bolo zaznamenaných desať prípadov odmietnutia práce odsúdenými. Vďaka priaznivým výsledkom v počte zamestnaných obvinených a odsúdených, ako aj v plnení rozpočtu vedľajšieho hospodárstva, je možné konštatovať, že tejto oblasti služobnej činnosti zboru bola v roku 2017 venovaná náležitá pozornosť," objasnil ďalej Baláž.

Výrobky stredísk vedľajšieho hospodárstva sú zverejňované a priebežne aktualizované na webovej stránke www.zvjs.sk, kde sú uvedené aj možnosti spolupráce s právnickými a fyzickými osobami.