Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

V NAKA vypovedal obvinený Pavol R. v kauze tzv. televíznych zmeniek

Na archívnej snímke Pavol R. Foto: TASR - Martin Baumann

Pavol R. je v tejto kauze obvinený spolu s Marianom K. Trestné oznámenie na nich podala TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti.

Banská Bystrica 14. decembra (TASR) – V kauze takzvaných televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur v piatok v Národnej kriminálnej agentúre v Banskej Bystrici vypovedal obvinený Pavol R.

"Prebiehal výsluch klienta, ktorý sa vyjadril v tej časti, ktorú mu umožňoval spis, keďže sme namietli neúplnosť spisového materiálu. V tej časti, ktorú považujeme za neúplnú, sme požiadali prokurátora, aby preskúmal postup vyšetrovateľa, a potom, čo budeme mať jeho stanovisko, predpokladáme, že tento spis bude doplnený a klient sa vyjadrí celkovo," reagoval po výsluchu Pavla R. jeho právny zástupca Marek Para. Zdôraznil, že v spise chýbajú nejaké listiny a neexistuje legitímny dôvod, prečo by sa s nimi nemohla oboznámiť obhajoba.

Odmieta, že by v tomto prípade išlo o obštrukciu. "Námietky voči ukončeniu vyšetrovania sa týkali predovšetkým neúplnosti znaleckého dokazovania a odmietnutia, doslova bránenia v prístupe k znalcom, čo považujeme za zásadný problém. Pokiaľ majú znalci rozpory v neúplnosti, tak musia byť vypočutí aj v prípravnom konaní. To znamená, dnes bola urobená výpoveď, čo sa týka časti všetkých námietok a neúplnosti spisu, pre ktoré bolo odložené to ukončenie vyšetrovania. Určite to nie je obštrukcia," doplnil Para.

Pavol R. je v tejto kauze obvinený spolu s Marianom K. Trestné oznámenie na nich podala TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.

Pavol R. je v súčasnosti obvinený aj s ďalšími troma osobami zo slovenského podsvetia z pokusu o vraždu svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej. "Klient plánuje vyjadrenie k tejto kauze v najbližšej dobe aj v mojej prítomnosti," dodal Para.

Na rozdiel od Pavla R., ktorého väzbu "rieši" monitorovací náramok, Marian K. je väzobne stíhaný za mrežami. Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) požaduje jej sprísnenie, o ktorej má rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS) pracovisko Banská Bystrica 20. decembra.