Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

V prípade nástenkového tendra chce obžalovaný Radoslav B. priznať vinu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Rád by som najprv všetky informácie poskytol pani prokurátorke. Budem vypovedať o skutočnostiach tak, ako sa udiali, reagoval obžalovaný na otázky novinárov s tým, že nemá čo tajiť.

Pezinok 22. marca (TASR) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku dnes prerušil hlavné pojednávanie v prípade tzv. „nástenkového tendra.“ Dôvodom bola žiadosť obžalovaného Radoslava B., ktorý prejavil záujem uzavrieť dohodu o vine a treste.

„Rád by som najprv všetky informácie poskytol pani prokurátorke. Budem vypovedať o skutočnostiach tak, ako sa udiali,“ reagoval obžalovaný na otázky novinárov s tým, že nemá čo tajiť.

Radoslav B. v období, keď podľa prokuratúry došlo k spáchaniu skutku, pracoval na ministerstve výstavby ako riaditeľ odboru realizácie programov regionálneho rozvoja.

V zmysle Trestného poriadku je jednou z podmienok uzavretia dohody o vine a treste aj priznanie obvineného. Ak by sa tak naozaj stalo a súd by v prípade obžalovaného Radoslava B. dohodu aj schválil, v ďalšom konaní proti zvyšným obžalovaným by vystupoval ako svedok.

ŠTS dnes taktiež vylúčil na samostatné konanie proces s obžalovanou Zdenkou K. Z pojednávania vyplynulo, že momentálne je práceneschopná.



Zvyšní traja obžalovaní, vrátane exministrov Mariána J. a Igora Š., konanie o dohode o vine a treste odmietli.

Prokurátor podal v tejto veci obžalobu na päť osôb, medzi nimi aj dvoch bývalých ministrov za SNS Mariána J. a Igora Š.

Štyria muži a jedna žena čelia obžalobe z obzvlášť závažných zločinov porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, zneužívania právomoci verejného činiteľa či zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

ŠTS na verejnom zasadnutí 1. marca prijal v tejto veci obžalobu na Mariána J., Igora Š., Radoslava B., Tomáša L. a Zdenku K.

Kauza siaha ešte do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri v hodnote 120 miliónov eur iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo. O kreslo vtedy prišli dvaja ministri zo Slovenskej národnej strany Marián J. a neskôr jeho nástupca Igor Š.



Po prepuknutí kauzy štát podozrivú zmluvu zrušil. Vo vreckách dvoch súkromných firiem však malo skončiť viac ako 12 miliónov eur, ktoré Brusel Slovensku odmietol preplatiť. Podľa informácií, ktoré zazneli na minulom verejnom zasadnutí, mohol byť čistý zisk firiem viac ako tri milióny eur.

Hlavné pojednávanie pokračuje 24. apríla, vypovedať by mali obžalovaní.