Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Polícia ukončila vyšetrovanie prípadu kardiochirurga Viliama F.

Na archívnej snímke Prof. MUDr. Viliam Fischer Foto: TASR/Štefan Puškáš

Známeho lekára obvinil začiatkom februára vyšetrovateľ z prijatia úplatku vo výške 3000 eur.

Bratislava 27. marca (TASR) – Polícia už ukončila vyšetrovanie v prípade úplatkárskej aféry známeho kardiochirurga Viliama F. Pre TASR informáciu potvrdilo policajné prezídium.



„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil vyšetrovanie návrhom na konanie o dohode o vine a treste, ktorý predložil na ďalšie konanie dozorujúcemu prokurátorovi,“ informoval Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru.

Známeho lekára obvinil začiatkom februára vyšetrovateľ z prijatia úplatku vo výške 3000 eur. Tie mu podľa medializovaných informácií odovzdala rodina pacientky, ktorú na Klinike srdcovej chirurgie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) operovali vlani v decembri. Jej operácia mala byť uprednostnená. Po tom, ako žena zomrela, sa rodina obrátila na políciu. Ústav odmietol, že by pacientku operovali mimo poradia.

Polícia ukončila vyšetrovanie po necelých dvoch mesiacoch návrhom na konanie o dohode o vine a treste. V zmysle Trestného poriadku to znamená, že lekár sa k spáchaniu trestného činu priznal, uznal vinu a získané dôkazy nasvedčujú pravdivosti jeho priznania.

Viliam F. je významným slovenským kardiochirurgom, ktorý zrealizoval v roku 1998 prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku. Vlani kandidoval v priamych voľbách prezidenta SR, pričom sa mu nepodarilo postúpiť do druhého kola.



Obvineniu z trestného činu prijímania úplatku však čelí aj ďalší známy lekár, urológ Vladimír P. Strážcovia zákona ho pri preberaní úplatku prichytili 15. 12. 2014. V tejto veci polícia stále koná. „Vyšetrovateľ v danej veci vykonal procesné úkony, aby bolo možné vyšetrovanie ukončiť v priebehu jedného mesiaca. O spôsobe ukončenia vyšetrovania bude možné informovať až po jeho ukončení,“ skonštatoval Slivka.

Oboch známych lekárov stíhajú na slobode. O ukončení vyšetrovania ako prvý informoval denník Sme.