Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Krimi

Colníci odhalili na hraničnom priechode nelegálny dovoz asi jantáru

Foto: commons.wikimedia.org

Nerasty boli špeciálne ukryté v prepravných obaloch v dutinách nádrží dvoch vozidiel. Colníci skontrolovali autá vo Vyšnom Nemeckom.

Vyšné Nemecké 25. mája (TASR) - Colníci odhalili na hraničnom priechode Vyšné Nemecké pri vstupe na Slovensko nelegálny dovoz takmer 63 kilogramov nerastov neznámeho pôvodu, pravdepodobne jantáru. Boli špeciálne ukryté v prepravných obaloch v dutinách nádrží dvoch vozidiel. Informovala o tom regionálna hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Klára Baloghová.

Dnes krátko po polnoci prechádzalo cez colný hraničný priechod motorové vozidlo s ukrajinskými evidenčnými značkami. V aute sa nachádzali dve osoby. "Colníci po vyhodnotení skenov označili palivovú nádrž vozidla ako podozrivé miesto, preto pokračovali v jeho dôkladnej fyzickej kontrole," priblížila hovorkyňa. V špeciálne upravenej nádrži našli 32,8 kg nerastov neznámeho pôvodu pripomínajúcich jantár. S odstupom desiatich minút sa podľa hovorkyne zopakoval rovnaký scenár pri ďalšom aute. Po dôkladnej kontrole našli colníci opäť v nádrži 29,8 kg nerastov pripomínajúcich jantár.

"Keďže cestujúci tovar ku kontrole neprihlásili a nevedeli predložiť žiadne doklady o jeho pôvode a hodnote, colníci ho zaistili," vysvetlila Baloghová. Ak sa nepreukáže, že bol tovar na colné územie európskeho spoločenstva riadne dovezený, môže dôjsť k jeho zhabaniu alebo prepadnutiu v prospech štátu. Na Slovensko i na územie EÚ je pritom možné jantár legálne doviezť, nevzťahujú sa naň reštrikčné opatrenia. "Tovar je však potrebné riadne prihlásiť a preukázať pri colnej kontrole," skonštatovala hovorkyňa.

Prípad prevzal vyšetrovateľ Kriminálneho úradu finančnej správy a zatiaľ je v štádiu šetrenia.