Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Krimi

Nelegálne prevážal herbicídy: Prípravok je v EÚ neschválený a zakázaný

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Vo vreciach bolo 44,6 kilogramu neznámej bielej látky. Z nej sa odobrali vzorky na analýzu laserovou technikou Raman, ktorá potvrdila, že ide o herbicíd simazín.

Michalovce 5. februára (TASR) - Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Michalovce odhalili na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom pokus o nezákonný dovoz nebezpečných chemických prípravkov na ochranu rastlín. Ako TASR informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová, herbicíd simazín našli v kamióne smerujúcom z Ukrajiny. Vodič už pozná trest, súd ho vyhostil.

Hovorkyňa spresnila, že inšpekčné skenovacie zariadenie označilo podozrivé miesto, konkrétne odkladaciu skrinku pod návesom. "Fyzickou colnou kontrolou boli nájdené tri poškodené papierové vrecia obalené čiernym igelitom, ktoré vodič k colnému konaniu neprihlásil."

Vo vreciach bolo 44,6 kilogramu neznámej bielej látky. Z nej sa odobrali vzorky na analýzu laserovou technikou Raman, ktorá potvrdila, že ide o herbicíd simazín. Analýzu vykonal aj inšpektor Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Bratislave s rovnakým výsledkom.

Tento herbicíd je v EÚ neschválený a zakázaný, a jeho dovoz a vývoz sú nelegálne. Neautorizované prípravky na ochranu rastlín predstavujú hrozbu pre životné prostredie, plodiny a ľudské zdravie.

Prípad bol kvalifikovaný ako prečin neoprávneného nakladania s odpadmi, pričom nakladaním sa rozumie aj dovoz odpadu. V superrýchlom konaní súd uložil vodičovi trest vyhostenia z územia SR na dobu 20 mesiacov a prepadnutie vecí.

Hovorkyňa podotkla, že Colný úrad Michalovce zaznamenal nárast počtu pokusov o nezákonný dovoz prípravkov na ochranu rastlín na naše územie.